Ion Ceban, în apărarea tuturor primarilor și primăriilor din țară. Edilul cere partidelor candidate la alegerile parlamentare să își ia angajamentul de a vota mai multe proiecte de legi

ion_ceban_anunturi_2

În calitatea sa de vicepreședinte CALM și președinte al Delegației R.M la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Consiliul Europei, Primarul general Ion Ceban vine cu un set de legi ce ar trebui să fie votate în noul legislativ.
Astfel, primarul Ion Ceban cere ca partidelor candidate la alegerile parlamentare anticipate să își ia angajamentul de a aproba inițiative ce ar putea ajuta la dezvoltarea localităților din întreaga țară.

Potrivit lui Ceban, este vorba de cele mai relevante solicitări parvenite de la primarii din țară de ani de zile.

„Ne dorim ca partidele politice, concurenții electorali, să-și ia un angajament public și să semneze că în cazul în care ajung în legislativ să declare public susținerea acestora și votarea lor în Legislativ până în data de 31 decembrie 2021. Nu vrem promisiuni, dar concret să-și ia angajament față de cetățeni”, declară edilul capitalei.

Primul proiect presupune atribuire a unei surse suplimentare de venituri pentru APL nivel 1 formată de defalcările din impozitul pe venitul persoanelor juridice din volumul total colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective, pe baza datelor din ultimul an pentru care există execuţie bugetară definitivă, în următoarele proporții:
o 10% pentru bugetele mun. Chișinău și Bălți;
o 10% pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion;
o 25% pentru bugetele orașelor și satelor (comunelor).

  • Divizarea în cele două fonduri de echilibrare a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale de nivel 1 și 2 se va face prin aplicarea unui coeficient unic de 50%.

Proiectul doi presupune susținerea financiară a persoanelor ce activează în cadrul autorităţilor publice locale. Aceasta conduce la un grad de atractivitate redusă a locurilor de muncă în APL şi, ca urmare, la o calitate şi o calificare inadecvată a personalului.”

Al 3-lea proiect prevede transferurile cu destinaţie generală se efectuează din fondul de susţinere financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, care se formează din impozitul pe venitul persoanelor fizice, nealocat sub formă de defalcări la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, pe baza datelor din ultimul an pentru care există execuţie bugetară definitivă și 25% din impozitul pe venitul persoanelor juridice.

  • Stabilirea cotelor procentuale ale defalcărilor de la impozitele generale de stat pentru bugetul municipal Chisináu:
  • impozitul pe venitul persoanelor fizice in márime de 75% din volumul colectat in teritoriu; impozitul pe venitul persoanelor juridice in márime de 30% din volumul colectat ín teritoriu.

Primarul general Ion Ceban afirmă că aceste propuneri vor fi discutate în cadrul ședinței CALM.

Logo_MAN_CEBAN