Mai mulţi responsabili din cadrul Primăriei Chişinău, experţi în domeniul urbanismului şi arhitecturii din Sankt Petersburg, printre care şi Iurii Bakei Constantinovici – urbanistul principal al orașului, director al Centrului de proiectări și cercetări a planului general al orașului Sankt Petersburg, profesori și studenți ai Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității Tehnice a Moldovei, au participat la un atelier de lucru privind regenerarea urbană a municipiului Chișinău.
Despre acest lucru a scris pe pagina sa de facebook, primarul general al municipiului Chişinău, Ion Ceban.
,,Colaborarea cu experţii urbanişti din Federaţia Rusă a început încă în anul 2020, atunci când după o vizită de lucru în Sankt Petersburg, am convenit să facem schimb de experienţă și să luăm cele mai bune practici.
Astfel, colegii din Rusia, împreună cu specialiștii noștri au lucrat la elaborarea Strategiei de dezvoltare a municipiului Chişinău, document care va sta la baza actelor ce urmează a fi elaborate cu referire la dezvoltarea şi modernizarea municipiului Chișinău. Proiectul urmează să fie propus dezbaterilor în scurt timp.
Ulterior ne propunem elaborarea Planului Urbanistic General, document foarte important care trebuie să stea la baza dezvoltării orașului”, a menţionat primarul general.
Potrivit edilului, studenţii şi mediul academic din cadrul Facultății Urbanism și Arhitectură a Universității tehnice a Moldovei, au fost interesaţi de experienţa şi practicile expuse de directorul Centrului de proiectări și cercetări a planului general al orașului Sankt Petersburg, Bakei Iurii Constantinovici, iar municipalitate este gata să preia cele mai bune experiențe și practici în domeniul arhitecturii.
,,Tot în cadrul atelierului de lucru a fost selectat Centrul Național de Creație – Satul Moldovenesc „BUCIUMUL” pentru a fi revitalizat în cadrul proiectului AGORA, care este un proiect important pentru municipalitate, deoarece obiectivul este amplasat în centrul orașului, pe o suprafață de 0,68 ha, iar actualmente este în paragină şi necesită a fi valorificat în cel mai reușit mod.
Centrul Național de Creație – Satul Moldovenesc „BUCIUMUL” este un monument de arhitectură, iar faptul că în proiect participă 10 orașe din bazinul Dunării, care colaborează între ele și-și împărtășesc experiența, garantează că inițiativa va fi una de succes.”, a mai adăugat, Ion Ceban.
Discuțiile privind regenerarea urbană a municipiului Chișinău desfăşurate în cadrul atelierului de lucru au avut loc în cadrul Proiectului AGORA – Advanced coGeneration Options for Reintegrating Local Assets, finanțat de Uniunea Europeană prin intermediul Programului de Cooperare Transnațională pentru Regiunea Dunării, al 3-lea apel de proiecte.