În cadrul celei de-a doua Sesiuni a Orașelor în tranziție: „ 48 de ore de gestionare durabilă a resurselor: A produce și a consuma altfel”, primarul general Ion Ceban a avut o întrevedere cu primarul orașului Grenoble, Franța, Eric Piolle. Aceștia doi au discutat despre colaborarea dintre orașele noastre, despre proiectele de viitor pe care le putem realiza împreună, dar și despre cele care deja sunt lansate la Chișinău.
Am comunicat despre desfășurarea cu succes a Proiectului „Școala orașului verde” și despre posibilitățile de a fi continuat prin organizarea concursurilor, activităților, dotarea școlilor cu containere pentru separarea deșeurilor, proiecte de Eficiență Energetică care sunt de lungă durată, crearea/modernizarea centrelor extrascolare pentru dezvoltarea competențelor verzi, instalarea sistemelor fotovoltaice.
Am comunicat că în Chișinau avem 2 instituții cu clase bilingve francofone, care învață disciplinele reale în limba franceză, unde la fel pot fi realizate proiecte comune cu elevii din aceste instituții, și nu numai. O altă idee ar fi dotarea bibliotecilor cu carți în limba franceză, dar și dezvoltarea/aprofundarea competențelor lingvistice (l. Franceza) a profesorilor care predau în clasele bilingve.
La fel, am vorbit despre implicarea Primăriei Chișinăului la gestionarea crizei refugiaților și care este aportul în susținerea persoanelor care sunt pe teritoriul capitalei”, a declarat Ceban.
Astfel, cifrele până în data de 27 mai anul curent, sunt următoarele:
– 17 928 de refugiați și-au găsit adăpostul în Centrele municipale de plasament pentru refugiați.
– 1120 de copii refugiați au fost integrați în școlile și grădinițele din municipiul Chișinău.
– 330 de copii frecventează instituțiile extrașcolare municipale din Chișinău.
– 400 de persoane refugiate s-au înscris la biblioteca municipală și au obținut card de acces gratuit.
– 14 428 de pachete cu ajutor umanitar au fost distribuite refugiaților la depozitul de la fostul Cinematograf, Patria Lukoil.
– 8 566 de pachete cu produse au fost distribuite la 3598 de familii care au în îngrijire 5586 copii.
– 5733 adresări au fost înregistrate în instituțiile medico-sanitare municipale.
– 1992 copii și 116 gravide au beneficiat de asistență medicală.
4795 solicitări asistență medicală primară.
938 solicitări asistență medicală staționară.
30 de gravide au născut în spitalele municipale.