Riscăm să rămânem fără transport public în capitală, întrucât cheltuielile RTEC și PUA trec peste limita cuvenită, iar plata pentru călătorie nu acoperă aceste cheltuieli. Cel puțin asta a declarat primarul general Ion Ceban în cadrul ședinței CMC de astăzi, unde a argumentat ridicarea prețurilor pentru călătorie în transportul public.
„Am ajuns să avem cel mai mic tarif din toate țările, dar și municipiile din țară, iar pe zi ce trece prețurile la carburanți se majorează tot mai mult. Am ajuns ca în fiecare zi deja, să avem majorări la litru de benzină și motorină. De la 17 lei în mediu, azi am ajuns la 33.23 benzina, 30,40 motorina. Prețul la Energia electrică la fel s-a majorat și este 2,64 lei kw/h
Trebuie să înțelegem că aceste ajustări la tarife sunt inevitabile, de altfel, deja, la ziua de azi, Primăria Municipiului Chișinău va trebui să subvenționeze aceste întreprinderi cu un miliard de lei, suma subvenționării a anului trecut fiind de 700 de milioane.
Metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din Chișinău a fost elaborată și prezentată de către experți, publicată și dezbătută foarte mult în ultima perioadă.
Astfel, prețul calculat de experți este de 6 lei pentru o călătorie, atât la troleibuz, cât și la autobuz, pentru oraș și suburbii”, a declarat primarul general.
Cel mai important aspect din acest proiect este tariful unic, spune primarul general Ion Ceban. Edilul afirmă că având abonament, dacă călătorești mai mult cu transportul public, indiferent cu troleibuzul sau autobuzul, prețul unei călătorii poate ajunge mai mic decât este azi, de doi lei.
„Abonamentele propuse sunt pentru o lună, 3 luni și jumătate de an. Persoana care călătorește cu abonamentul poate merge zilnic în orice unitate de transport fără a scoate din buzunar bani suplimentari, dacă decide să meargă cu troleibuzul sau autobuzul, în sectoarele Capitalei sau suburbii. Municipalitatea pune accentul pe procurarea abonamentelor de către cei care circula zilnic și anume pe clientul fidel. Procurând abonament, cu fiecare călătorie zilnică, prețul la bilet va fi mai mic și poate ajunge și mai mic decât este astăzi.
„Ceea ce este foarte important și oamenii trebuie să cunoască! Prețul propus de 6 lei, va fi unicul atât pentru Chișinău cât și suburbii.
Cu abonamentul procurat vei putea călători din suburbie în Chișinău, și retur, indiferent dacă îți schimbi transportul de pe troleibuz sau autobuz, prețul și abonamentul va rămâne unic și neschimbat.
- Pensionarii – 200 de mii de persoane vor călători gratuit. Ceea ce nu a mai fost. Până acum doar un număr redus călătoreau gratuit, iar alt număr de persoane cu reducere la procurarea abonamentelor.
- 40 de mii de copii și elevi până în clasa 5-a, vor călători gratuit. Până acum era vorba de copii până la 7 ani.
- În jur de 18 categorii de persoane, inclusiv vulnerabile, vor călători gratuit.
Ceea ce propunem noi este mult mai ieftin pentru clienții fideli. Doar astfel ne vom putea dezvolta în continuare. Toate datele sunt propuse transparent”, a declarat primarul general Ion Ceban.
Amintim că timp de un an, în capitală au fost procurate 240 de unități de transport noi. Cele două parcuri au fost reparate, modernizate și au fost create condiții pentru muncitori atât la locul de muncă, cât și la cantine și vestiare. Suma totală a investițiilor a fost de peste 540 de milioane de lei.