Ceban, despre proiectul de rectificare a bugetului municipal. Vrem să continuăm proiectele deja începute. Prețurile au crescut cu 300%

ion_ceban_discurs

Există riscul ca unele proiecte de dezvoltare a capitalei să fie puse pe pauză sau anulate. Cel puțin asta a spus primarul general Ion Ceban de la ședința CMC, când a solicitat rectificarea bugetului municipal.

„Ținând cont de parametri bugetari, eu vreau să fiu foarte sincer cum vom finanța proiectele. Vom țin cont de resursele energetice și de costurile pentru ele. Până în ziua de astăzi noi nu am primit acele alocații pe care trebuie să le primim. Eu am invitat Guvernul la o ședință la Chișinău. Reiterez, este un contrat de 180 de milioane între noi – Primărie, Guvern, Ministerul finanțelor, Mediul.

Proiectul pe diminuarea volumului de nămol, pe care îl avem la stația de epurare. Chiar dacă stația va fi modernizată până la urmă, oricum vor fi 100 de metri cubi de nămol. Noi am cheltuit foarte mulți bani pentru proiectare. Noi am avut cu Fondul Ecologic național semnat contractul, pentru a diminua nămolul de la 100 m3 zilnic, până la 15m3 zilnic. Contractul a fost reziliat până la urmă de Ministerul Finanțelor.

Dvs știți că am avut cheltuieli în covid, care până în ziua de astăzi nu am primit niciun bănuț de la Guvern. Banii lor sunt pe hârtie redirecționați spre municipalitate.

Eu azi vin de la centrul de Gestionare Patria Lukoil. Să știți că în continuare împreună cu partenerii noștri deservim populația ucraineană. Zilnic câte 800 de persoane vin și iau pachete alimentare cu toate cele necesare. Familii azi sunt în Lukoil – 95. În perioada distinctă am oferit 26 de mii de pachete. Singura donație pe care am primit-o de la Guvern a fost în luna mai, unde erau îmbrăcăminte.

Vreau să vă spun că situația nu este de loc ușoară. Sunt sute de milioane pe care guvernul poate să le dea municipiului, dar nu le dă.

În același timp, orașul continuă să se dezvolte. Aveți toate asigurările că așa vor continua proiectele.

De ce am venit cu această solicitare în termen? Este să suplinim acele proiecte care au început. Nu este un secret că avem creșteri de 300%, 250% la anumite categorii de produse. Unele contracte care sunt astăzi, unele dintre ele urmează să fie reziliate, pentru că agenții implementatori nu fac față. Cum ar fi reabilitarea Teatrului de Vară. Va trebui să revedem prețurile și să relansăm licitațiile. Nu mai vorbesc de contractele multi anuale. De exemplu, strada Mircea cel Bătrân ne costă astăzi de 3 ori mai mult ca anul trecut. Costurile au crescut substanțial. Să nu creăm așteptări nejustificate. Prioritatea este să finalizăm proiectele pe care le-am început. Prioritatea nr 2 ar fi să suplinim acele fonduri unde contractele deja există. Procedurile sunt foarte lungi, respectiv prețurile se schimbă. Vreau ca toată lumea să fie conștientă că o parte din proiecte vor fi dificil de realizat”, a declarat edilul.

Ceban afirmă că în ceea ce ține de proiectele mici, inclusiv în sistemul educațional, aici procedurile sunt mult mai simplu. Dacă eventual proiectele mai mari ar putea viza perioada de 2 ani de zile, se va încerca să se intervină pe proceduri.

„Dacă anticipăm, Guvernul ne-a spus că va fi o iarnă foarte grea, lucrurile vor deveni și mai dificile. Până acum 400 de milioane de lei deja le-am pierdut”, a conchis edilul.

Logo_MAN_CEBAN