Ion Ceban, de Ziua Asistentului Social: Munca voastră este grea, dar foarte importantă pentru societate. Dacă nu vă prețuim astăzi, mâine o să plecați din sistem și o să lucrați în altă țară

ion_ceban_sociali

Cu ocazia Zilei Muncitorului în Sfera Protecției Sociale a Populației, sărbătorită în a treia duminică a lunii septembrie, Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban, a participat la Forumul Municipal „Dimensiunea Socială în Secolul XXI” .

În discursul său la acest eveniment, primarul capitalei Ion Ceban a remarcat importanța și valoarea deosebită a muncii angajaților din asistență socială, dar, în același timp, a subliniat că în Moldova munca lor nu este apreciată.

„Puțini știu cum este să muncești din greu în fiecare zi pentru un salariu de la 3.000 la 7.000 de lei. Spre marele meu regret, mulți lucrează ca asistenți sociali în alte țări – Italia, Spania, Portugalia. Și aceștia nu sunt doar asistenți sociali profesioniști, ci și profesori, medici și oameni de alte specialități. Dar cei care lucrează de acasă nu sunt apreciați așa cum merită. Dacă vrem să îmbunătățim calitatea serviciilor, să îmbunătățim standardele, atunci trebuie să ne gândim la creșterea motivației oamenilor. Așadar, unul dintre scopurile pe care trebuie să le formulăm este acela de a cere colectiv de la stat o creștere a salariilor pentru toți angajații din sfera socială. Nu știu care va fi rezultatul unei astfel de cereri, dar este datoria noastră morală să o facem. Dacă nu pot, atunci lăsați-i măcar să ne permită să o facem, pe cheltuiala noastră. Putem”, spuse Ceban.

Primarul General a menționat că, în ultimii trei ani, Primăria Chișinău, în ciuda perioadelor dificile – apogeul pandemiei, afluxul de refugiați, criza energetică – a demonstrat că totul este posibil.

„În aceste perioade dificile rolul asistentului social a devenit și mai important, esențial și în unele cazuri chiar necesar. Cu ajutorul serviciilor specializate de asistență socială, împreună am stabilit lucrul pe prima linie pentru protejarea cetățenilor și asigurarea stabilității sociale”, a mai adăugat edilul.

La finalul discursului său, Primarul General al Chișinăului a înmânat diplome angajaților din sectorul de asistență socială, precum și partenerilor municipalității.

De menționat că pentru implementarea programelor de asistență socială și consolidarea sistemului de asistență socială în municipiul Chișinău sunt alocate anual resurse financiare semnificative.

Deci, în 2022, au fost alocate 550 milioane 559 mii lei. Din totalul creditelor gestionate, 85% provin de la bugetul municipal. Cu alte cuvinte, doar în 2022, din bugetul municipal au fost alocate 468 de milioane de lei.

200.000 de beneficiari ai sistemului social al municipiului Chișinău se află în grija lucrătorilor din domeniul protecției sociale. În total, în Direcția Generală de Asistență Medicală și Socială și în Direcția Generală pentru Protecția Drepturilor Copilului sunt 2.400 de asistenți sociali. Numai la Chișinău este nevoie de încă 1.000 de oameni.

Logo_MAN_CEBAN