Ion Ceban: Holocaustul, o pagină neagră a istoriei

ion_ceban_holocost

La nivel mondial, astăzi, sunt comemorate victimele Holocaustului, considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. În amintirea evreilor, dar și a reprezentanților altor etnii, masacrați și exterminați în cel de-Al Doilea Război Mondial, în aceste zile, în Capitală, au loc mai multe evenimente.

Joi, 26 ianuarie, a fost organizată o expoziţie cu genericul „Fragmente din vieţi distruse” de către Asociația „Agudath Israel” din Moldova. Prin intermediul materialelor grafice, fotografiilor şi picturilor, selectate de jurnalistul și fotograful Denis Borșevici, este descrisă durerea pe care o poartă şi astăzi popoarele care au avut de suferit în urma Holocaustului. Expoziția va putea fi vizitată timp de două săptămâni la centrul de dezvoltare a industriilor creative ”Artcor”.

”Acest eveniment tragic din istorie a lăsat o amprentă dureroasă, care nu poate fi dată uitării. În aceste zile, cu toții trebuie să medităm odată în plus asupra istoriei Holocaustului și a consecințelor acestuia. Timp de o săptămână, în instituțiile educaționale din Capitală vor fi desfășurate lecții informative despre Holocaust. Comemorăm victimele Holocaustului prin educare, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete niciodată. Suntem datori să căutam toate mijloacele prin care să asiguram pacea și protecția drepturilor generațiilor ce vor urma după noi”, se arată într-un mesaj al primarului Capitalei, Ion Ceban, de pe o pagină de socializare.

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost stabilită în 2005 și marchează ziua eliberării lagărului de concentrare de la Auschwitz, din 1945, un moment de cotitură în istorie ce a pus capăt terorilor îngrozitoare asupra milioanelor de suflete nevinovate. Holocaustul este considerat cel mai mare genocid al tuturor timpurilor. Se estimează că, într-un deceniu, au fost omorâţi în jur de 11 milioane de oameni, majoritatea fiind evrei.

Logo_MAN_CEBAN