Ceban: Pe timp de pace, Guvernul bagă țara și Chișinăul în crize, care nu există în Ucraina aflată în plin război

ion_ceban_rezoom2

Deconectările SA ”Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică, acțiuni provocate de guvernarea PAS, vor avea consecințe grave în alte sectoare, care se vor ține în lanț. Există riscul ca orașul să rămână și fără căldură, iar infrastructura ”Apă-Canal” să sufere enorm. Declarația a fost făcută de primarul general al Capitalei, Ion Ceban, în cadrul emisiunii Rezoomat de la Realitatea. Edilul susține că toată această criză este regizată de exponenții PAS pentru a falimenta compania și, cel mai probabil, pentru a o da în mâinile unor persoane private.

”Ucrainenii, fiind bombardați nu au pățit acest lucru, iar noi, pe timp de pace, riscăm să avem o astfel de criză. Am discutat și azi cu reprezentanții Premier Energy, vedem ce se va întâmpla mâine, vom discuta în continuare. Repet, dacă nu ajunge apa în rețele există riscul deteriorării, iar consecințele vor fi și mai mari, iar reabilitarea ne va costa și mai mult. Dacă nu ajunge apa la Termoelectrica nu va fi căldură, dacă nu va ajunge cantitatea necesară de apă la agenții economici strategici, cum ar fi Franzeluța, fabrici de lactate, la fel vor fi consecințe grave”, a declarat Ion Ceban.

Edilul susține că la Consiliul Suprem de Securitate, la Guvern, la Președinție sunt zeci de demersuri prin care periodic autoritățile centrale erau informate despre situația de la SA ”Apă-Canal Chișinău” și despre posibilele crize care pot apărea.

”Avem zeci de demersuri trimise instituțiilor statului și celor internaționale. Au fost câteva întrevederi, însă au fost organizate de dragul discuțiilor. Președintele Maia Sandu este indusă în eroare de trepădușii de la Parlament. Sunt multe grupuri care se mănâncă între ei. Eu cred că ea chiar nu știe situația reală și este indusă în eroare”, a precizat primarul general.

Ion Ceban a reiterat, în cadrul emisiunii de la Realitatea, că nu există niciun temei legal pentru a acoperi datoriile ”Apă-Canal” pentru energia electrică din bugetul Capitalei, așa cum își propune un grup de consilieri municipali de la PAS și PSRM.

”Nu putem lua de la tineret, de la școlile de artă, de la cultură. Este inacceptabil. S-a solicitat o majorare de 78 de procente a tarifului, nu de 300 de procente așa cum s-a întâmplat pentru energia electrică. Diferențele sunt mari în cazul consumului de gaz, acolo unde facturile au crescut pentru o locuință medie, de exemplu, de la 2000 de lei la 8000 de lei, iar pentru energia electrică de la 1000 de lei la 2000-3000 de lei. În cazul facturii pentru apă, factura, de exmeplu, pentru o familie cu un apartament de 62 de metri pătrați ar crește de la 80 de lei la 200 de lei. Este o interpretare eronată ceea ce fac mulți de la guvernare. Ceea ce urmărește executivul este falimentarea companiei, ca să dea vina pe Primărie, pe primar. Show-urile nu se opresc aici, ele vor continua”, a declarat Ion Ceban.

Edilul a declarat repetat că cei care au băgat ”Apă-Canal” în datorii, din cauza scumpirii gazului, energiei electrice, acei să o scoată. Primarul general a declarat că locuitorii Chișinăului achitau cel mai mic tarif pentru apă din țară și din Europa, iar veniturile companiei nici pe departe nu acopereau cheltuielile de la ”Apă-Canal”.

Logo_MAN_CEBAN