Primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, a participat astăzi la deschiderea primului Centru Municipal de Învățare și Educație a Adulților din Republica Moldova, situat pe strada Matei Basarab, 14, în sectorul Rîșcani. Acesta este un proiect realizat în parteneriat cu Reprezentanța Asociației Germane pentru Educația Adulților în Republica Moldova AO „DVV International Moldova”.
„Mă bucur pentru că deja avem un număr mare de doritori de a participa la oferta educațională anuală a centrului. Chiar din prima zi s-au înscris în listă peste 120 de persoane și anume adulți aflați în proces de căutare a unui loc de muncă, profesioniști interesați de a-și dezvolta competențele profesionale și civice și alți cetățeni interesați de învățarea pe tot parcursul vieții”, a declarat Ion Ceban.
Primarul a mulțumit Ambasadei Germane și „DVV International Moldova” pentru colaborare și experiență în domeniul educației adulților. El a subliniat că acest centru este un sector nou pentru Republica Moldova și are drept scop asigurarea accesului adulților din municipiu la oportunități de învățare și educație de calitate, o componentă esențială pentru dezvoltarea capitalului uman al orașului.
„În așa mod, Chișinăul va realiza cel de-al patrulea obiectiv al Agendei 2030 pentru Dezvoltarea Durabilă, și anume promovarea valorii procesului de învățare și educație a adulților și a învățării pe tot parcursul vieții. Municipiul Chișinău a fost inclus în rețeaua globală UNESCO a orașelor care învață în anul 2020, alături de alte 54 de orașe din 27 de țări ale lumii”, a adăugat Ion Ceban.
Centrul Municipal de Învățare și Educație a Adulților funcționează în incinta Liceului Teoretic „Matei Basarab” și oferă cursuri gratuite de alfabetizare funcțională, competențe digitale, competențe antreprenoriale, competențe civice, limbi străine și alte domenii.
Adulții din Capitală sunt invitați la sesiunile gratuite desfășurate în cadrul noului centru: lecții de limba engleză pentru începători, modalităţi de elaborare a unui CV convingător, utilizarea instrumentelor digitale pentru avansarea în carieră, sesiuni de informare – Trăiește sănătos, mănâncă inteligent.
„Oferim posibilitatea de învățare pu toți și pu fiecare, pentru a menţine lumea activă acasă, în Republica Moldova. Municipiul Chişinău este un exemplu în acest sens, iar acest model poate fi multiplicat şi în alte localităţi din ţară.
Pentru întreținerea Centrului pentru un an sunt necesare mijloace financiare în valoare de 442 mii lei, inclusiv servicii comunale şi salarii. La momentul actual au fost alocate mijloace din sursele Primăriei municipiului Chișinău – 230 400 lei doar pentru salarizare”, a conchis edilul.