Integrarea în UE trebuie să devină idee națională. Ion Ceban: MAN pledează pentru semnarea Pactului de la Chișinău, care să unească forțele politice în fața obiectivului de integrare europeană

ion_ceban_man_1

Decizia de ieri a Consiliului UE, prin care au fost deschise negocierile de aderare pentru Republica Moldova, trebuie să consolideze și mai mult clasa politică din țară în fața dezideratului de integrare europeană. Partidul MAN pledează ca acest proces să devină idee națională, susținută de toate forțele politice. Declarațiile au fost făcute de liderul MAN, Ion Ceban, în cadrul unei conferințe de presă, în cadrul căreia a fost reiterată poziția formațiunii de semnare a „Pactului de la Chișinău”, document prin care partidele să-și asume obiectivul național de integrare europeană.

„Partidul MAN pledează în continuare pentru „Pactul de la Chișinău”, o acțiune similară „Pactului de la Snagov”, scopul de bază fiind cel de a uni toate categoriile din societate, toți cetățenii, având același obiectiv – integrarea europeană, care trebuie să fie idee națională. Nu trebuie de exclus pe nimeni, ci din contra trebuie să fim aliați în acest parcurs major și ireversibil pentru țara noastră. Acest angajament se reflectă în aspirațiile partidelor politice, guvernului, mediului academic și societății civile de a dezvolta o economie de piață eficientă și durabilă, compatibilă cu principiile, regulile, mecanismele, instituțiile și politicile Uniunii Europene. Întregul potențial politic, social și științific al Republicii Moldova trebuie consolidat pentru atingerea scopului principal – unirea în jurul ideii și strategiei de transformare a Republicii Moldova din țară-candidat în țară-membru plenipotențiar al Uniunii Europene. Totodată, MAN vine cu propunerea către celelalte partide politice, parlamentare și extraparlamentare, inclusiv cele eurosceptice, să-și revizuiască statutele lor și să includă acest deziderat. Singura cale a Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană. Nu mai avem timp nici de simulări, nici de demontstrații de incapacitate, trebuie să ne consolidăm cu toții și să facem ca lucrurile să se întâmple și să construim Europa aici, acasă”, a declarat Ion Ceban.

Liderul MAN a mai adăugat că decizia de ieri a Consiliului UE trebuie să responsabilizezse și mai mult clasa politică de la Chișinău.

„Ieri a fost o zi istorică pentru Republica Moldova. Felicitări și aducem mulțumiri pentru încredere, suport și atitudine față de dorința comună pentru integrarea în Uniunea Europeană. Felicitări tuturor țărilor care au avansat în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Ieri a fost o zi importantă și crucială pentru întreaga societate moldovenească, și, totodată, foarte responsabilă pentru toată clasa politică din țara noastră. Uniunea Europeană este despre unitate și asta a fost demonstrat inclusiv la ședința de ieri. Este și un exemplu pentru noi toți, că prin unirea eforturilor putem construi, putem avansa, putem dezvolta, putem face ca lucrurile să se schimbe spre bine. Este important să învățăm temele pentru acasă și cu pași rapizi să progresăm și să ne aliniem acelor standard la care tindem cu toții. Acum ca niciodată este nevoie să dăm dovadă de maturitate politică, deoarece de asta depinde cât de repede putem să îndeplinim cerințele și acele condiții pentru foia de parcurs în integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a mai precizat Ion Ceban.

Președintele MAN a mai adăugat că noua etapă în procesul de integrare trebuie să aducă și impulsionări în realizarea reformelor.

„Vreau să relev cel mai important aspect care ține decizia de ieri, ține de fixarea unui punct de pornire pentru transformarea fiecărui sector intern în țară pentru ca să ajungem să fim pregătiți la momentul evaluării capitolelor de aderare. Acesta va genera în consecință că nu vom avea dreptul să amânăm reformele, să rămânem cu sarcini neîndeplinite. Ni se dă greu ca țară să ne mobilizăm pentru modernizare, or, deschiderea și negocierea fiecărui cluster va fi un imbold solid pentru schimbări mai serioase. De aceea, find conștienți că procedurile de aderare la UE sunt complexe, anume pentru a garanta că noi ca stat îndeplinim toate condițiile, este necesar ca să facem planuri de intervenție, în primul rând, pe domeniile economice, justiție, dar și în domeniul social și administrație. Poate măcar în acest moment, vom reuși să umplem formele de conținut si să imprimăm procesului de dezvoltare economică o direcție clară. Pe termen scurt, decizia de ieri ne va mobiliza să luăm lucrurile în serios și să lucrăm dinamic și pe bune, iar pe termen mediu, impactul deschiderii către UE trebuie să aibă efect asupra evoluției nivelului de trăi. PIB-ul pe cap de locuitor la paritatea puterii de cumpărare, este cel mai utilizat indicator pentru ca să măsurăm gradul de dezvoltare economică. Implementarea cerințelor comunitare în domeniile cheie va fi dificilă, reformatarea economiei, a sectoarelor din agricultură, educație, industrie, servicii, capital, însă alinierea acestora la noile reguli europene este indispensabilă pentru pregătirea noastră pentru a deveni un partener mic, dar foarte angajat și serios”, a mai declarat Ion Ceban în cadrul conferinței de presă.

Logo_MAN_CEBAN