MAN condamnă ferm discreditarea reformelor în justiție de către actuala guvernare și ingerința în activitatea magistraților

ion_ceban_man_justitia

Partidul MAN condamnă ferm așa-zisele reforme din justiție, discreditate de actuala guvernare care are un singur scop – de a subjuga sistemul judecătoresc. În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții formațiunii s-au referit, în special, la ingerința guvernării în activitatea magistraților și la transferul nejustificat al unui grup de judecători din cadrul Judecătoriei Chișinău.

În cadrul conferinței, reprezentanții MAN, Marian Bucătaru, Anatol Turchin și Victor Pruteanu au precizat că reforma specializării judecătoriilor, făcută în perioada 2015-2023, și-a atins parțial scopul, fiind creată o nouă practică judiciară în materia de drept administrativ, dar și în celelalte domenii. Practică unică și, în majoritatea cazurilor, predictibilă pentru justițiabili, potențiali reclamanți sau pârâți în instanță.

„Totuși, politicul fiind interesat de evoluția dosarelor, în special, administrative, pe 29 ianuarie 2024, fără consultări prealabile, fără discuții măcar cu judecătorii vizați, Președintele interimar al Judecătoriei Chișinău și membrul supleant al CSM, Livia Mitrofan, a emis o dispoziție prin care, în lipsa oricăror criterii clare de interes public, a anulat specializarea existentă de examinare a cauzelor de contencios administrativ a 80% dintre judecătorii sediului Rîșcani. Mai exact, 12 din 15 judecători specializați, în care au fost investite resurse financiare considerabile naționale și ale partenerilor de dezvoltare, vorbim de sute de mii de euro, au fost transferați la alte sedii, unde vor examina dosare civile și penale, nu conform specializării, în locul lor fiind aduși alți judecători, între care și președintele interimar al Judecătoriei Chișinău”, a declarat avocatul Anatol Turchin.

Potrivit MAN, la oficiul Râșcani al Judecătoriei Chișinău, în care activau și activează judecătorii specializați în materie de contencios administrativ, inclusiv electoral, au rămas doar trei judecători din cei instruiți și specializați din 2019, alți 11 sunt aduși, inclusiv președintele interimar al Judecătoriei Chișinău.

„Ideea de bază e că nici noi, avocații și juriștii care practicăm, nici înșiși judecătorii nu cunosc nevoia urgentă ca, peste noapte, să distrugi ceea ce s-a făcut 8 ani cu finanțarea, preponderent, din partea Uniunii Europene. De fapt, toată graba și secretomania celor de la guvernare și de la CSM creează două probleme majore pentru sistemul care aproape că se înăbușă de la presiunea politică: faptul că specializările judecătorilor sunt decise, unilateral, de către președintele judecătoriei. Considerăm că acest fapt reprezintă un vădit abuz și ingerința în cariera judecătorilor, or independența judecătorilor trebuie să includă și dreptul lor de a decide sau alege referitor la propria carieră. O astfel de libertate acordată președinților instanțelor permite „sancționarea” deghizată a judecătorilor pe criterii, aparent, politice. Țineți minte, un demnitar a criticat o decizie completului de la Curtea de Apel Chișinău, nominalizând judecătorii pe nume. Doi din trei judecători din completul de judecată criticat au fost transferați la alte specializări. Coincidență? Sau o dovadă crasă a ingerinței guvernării în actul de justiție? Reamintim că a fost abordată problema că președinții instanțelor de judecată au multe împuterniciri și au posibilitatea de a încerca să influențeze judecătorii prin anumite acțiuni ascunse, precum ne-repartizarea grefierilor sau asistenților, transferul la alt sediu/ specializare. După ce statul a fost „decapturat” de guvernare, ce, de fapt, s-a întâmplat? CSM a fost aproape în totalitate schimbat, președinții de instanțe tot schimbați, însă practicile au rămas cam aceleași. Să spunem franc- practicile au devenit și mai abuzive, oferind președinților de instanțe împuternici și mai mari, discreționare, fără nici o motivare, iar însăși președinții sunt numiți de către un CSM care nu are nici o legitimitate și, aparent, fără nici o logică juridică în spate”, a mai adăugat Anatol Turchin.

Reprezentanții MAN au declarat că toate aceste abuzuri vor fi aduse la cunoștința misiunilor diplomatice.

„Prin asemenea metode, vedem încă o dată în plus că Guvernarea și CSM-ul lor nu sunt nici într-un fel proeuropeni. Nici pe-aproape. Din cauza acțiunilor lor ilegale, au de suferit cetățenii Republicii Moldova, iar judecătorii se încearcă a fi intimidați să adopte decizii în favoarea guvernării. Pentru PAS, vremurile bune înseamnă capturarea în totalitate a justiției moldovenești. Ei sunt pro-europeni? Nu, ei nu sunt! Atunci unde merge Republica Moldova cu astfel de acțiuni neconstituționale? Asta este imaginea țării, nu a unei găști care vrea să se mențină la putere cu orice preț. Partidul MAN condamnă ferm aceste așa-numite reforme ale justiției, care au ca scop unic subjugarea justiției. Despre asta vorbesc zilnic toți experții în domeniu. Și critică aceste acțiuni. Experți pe care nimeni nu-i aude. Ba din contra, guvernarea le se pune automat etichetă că ar fi contra reformelor. În continuare, Partidul MAN va informa misiunile diplomatice și partenerii externi despre aceste derapaje ale guvernării, deoarece acestea nu sunt nici legale, nici democratice, nici europene”, a declarat reprezentantul MAN, Victor Pruteanu.

Logo_MAN_CEBAN