În toate țările europene, referendumurile pro-UE au fost organizate, practic, după încheierea negocierilor, atunci când sunt clare toate condițiile de aderare. În Republica Moldova, însă, în lipsa temelor de campanie a partidului de guvernare, s-a recurs la organizarea plebiscitului într-o zi cu alegerile prezidențiale pentru a proiecta votul pe unul din candidați. Este declarația făcută de liderul MAN, Ion Ceban, la Bruxelles, în cadrul Conferinței „Dincolo de Geopolitică – cerințe progresiste pentru extinderea UE” care a avut loc în Parlamentul European.
„MAN susține referendumul, dar spunem că acest context este riscant în cazul în care ambițiile unei persoane nu pot pune sub semnul întrebării cursul unei țări și doleanțele populației. Un eventual – NU la referendum, ar compromite întregul parcurs European. Consider că nici o forță politică din țara mea nu trebuie să monopolizeze ideea de integrare europeană a Republicii Moldova”, a declarat Ion Ceban.
Liderul MAN a mai precizat că o altă gravă abatere este votarea prin corespondență, care se dorește a fi introdusă cu o jumătate de an până la campania electorală, contrar constatărilor Comisiei de la Veneția. Potrivit lui Ceban, opoziția de la Chișinău, atât de stânga, cât și de centru sau de dreapta, cu societatea civilă ar trebui să fie duri și principiali față de derapajele guvernării în procesul de aderare la UE.
„De exemplu, formațiunea politică pe care o reprezint, Mișcarea Alternativă Națională – MAN, ca partid de centru-stânga care susține o doctrină social-democrată pro-europeană, a propus și continuă să insiste asupra consolidării societății moldovenești în jurul ideii de integrare europeană, inclusiv prin propunerea ca partidele moldovenești să semneze un act similar „Pactului de la Snagov”, care a fost semnat de partidele românești la începutul parcursului României spre Uniunea Europeană. Faptul că forța noastră politică MAN a ieșit pe primul loc în scrutinul politic, la alegerile locale din capitală, învingând partidul de guvernământ – ne dă speranțe că ideea de consolidare a societății în jurul unor reforme serioase care ar trebui să ducă la o îmbunătățire a calității vieții și la o aderare rapidă la Uniunea Europeană”, se mai arată în mesajul lui Ion Ceban.
De asemenea, liderul MAN speră că, în contextul ambițiilor de aderare la UE, procesul privind lărgirea UE va fi mai simplificat.
„Înțelegem perfect că planurile ambițioase de aderare a mai multor state până la sfârșitul acestui deceniu necesită și resurse mari din partea Uniunii Europene, precum și reforme instituționale la nivel de Consiliu, Comisie și Parlamentul European.Sperăm că procesul de luare a deciziilor în special în ceea ce privește lărgirea Uniunii va fi mai simplificat. Sperăm că modificarea configurației politice în viitorul Parlament European nu va afecta voința politică și planurile de extindere de mai departe a UE”, a mai declarat Ion Ceban.
În discursul din Parlamentul UE, Ion Ceban a mai evidențiat că în urma procesului de aderare toate statele membre noi ale Uniunii Europene ar trebui să aibă aceleași drepturi ca celelalte state membre ale Uniunii. Orice diferențiere în drepturi, în caz că va fi propusă și promovată, va fi imposibil de acceptat.
„Aderarea Republicii Moldova la UE trebuie să fie înfăptuită doar cu respectarea integrității teritoriale. Este important în contextul negocierilor de aderare să fie găsită o soluție politică durabilă și o soluție pașnică a problemei transnistrene. În următorii ani este foarte necesar să se investească în consolidarea capacităților administrațiilor locale din statele candidate. Cu sprijinul Uniunii Europene va fi mai rapid să atingem acest rezultat. În final vreau să subliniez că aderarea la UE nu trebuie să depindă doar de conjunctura regională sau internațională. Progresarea noastră pe calea aderării la UE trebuie să aibă abordare bazată pe merite și rezultate concrete. În acest sens sunt sigur că forțele politice proeuropene din Republica Moldova au capacitatea de a accelera procesul de aderare și este important de a pune presiune pe actuală guvernare de a nu imita și de a nu compromite procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. Mizăm pe susținerea tuturor forțelor politice din Parlamentul European în acest proces”, declarat la finalul discursului Ion Ceban.