Candidatul își propune ca, în perioada mandatului de primar general al municipiului Chișinău, să fie reparate capital 80 de grădinițe, să fie date în exploatare 20 de grădinițe noi, să fie deschise 100 de grupe noi și să fie create grupe de creșă și grupe cu program prelungit.
Ion Ceban a menționat că modernizarea instituțiilor de educație timpurie este una dintre prioritățile lui, deoarece în anii de independență au fost lichidate 83 de grădinițe, iar în consecință înscrierea la instituțiile preșcolare a devenit o problemă pentru părinți.
”Lichidarea grădinițelor a dus la o situație complicată în acest sens, iar părinții cu greu își înscriu astăzi copiii la grădiniță și cu greu găsesc locuri disponibile. A devenit o problemă și înscrierea conform locului de trai.”, a precizat Ion Ceban.
De asemenea, candidatul își propune să verifice cum sunt gestionați banii alocați pentru întreținerea instituțiilor de educație timpurie. Mai mult, va asigura alimentarea calitativă a copiilor în instituțiile de învățămînt preșcolar.
”Avem peste 760 de milioane de lei alocate anual și eu cred că aceste resurse financiare pot fi gestionate mai bine. Nu este suma pe care ne-am dori să o avem pentru acoperirea tuturor cheltuielilor necesare, dar și aceasta poate fi administrată mult mai eficient. Mă refer și la alocațiile pentru reparațiile capitale, procurarea produselor alimentare, dar și alimentația copiilor. Îmi pare rău că pînă la momentul de față nimeni nu răspunde, inclusiv penal, pentru otrăvirea copiilor în grădinițe, iar unii dintre cei care prestau astfel de servicii activează în continuare. Este grav acest lucru, eu nu voi admite asta.”, a precizat Ion Ceban.
Candidatul a menționat că va fi perfecționat sistemul de înregistrare on-line în grădinițe.
”De patru ani de zile vorbim despre asta și acest proces a fost pornit. E mai bine acum, dar este loc de mai bine. Trebuie să fie acces pentru toți copiii și înscrierea trebuie să fie conform locului de trai. O altă prioritate este ca toate grădinițele să aibă terenuri de joacă, mobilier și tot necesarul pentru activitate. Acest proces a început, inclusiv în suburbii și va continua.”, a declarat Ion Ceban.
În municipiul Chișinău sunt 159 de instituții de educație timpurie. De asemenea, are loc reconstrucția și repararea altor șapte instituții pentru care CMC a alocat anul trecut resurse financiare din bugetul municipal, unele deja fiind date în exploatare. Ion Ceban își propune includerea în bugetul municipal a unui capitol aparte pentru extinderea reţelei de instituții de educație timpurie.
”Am în vizor și parteneriatele public-private în privința deschiderii grădinițelor la parterul blocurilor locative noi. Toată intervenția municipalității atît la nivel de oraș cît și la nivel de suburbii în aceea ce țin de parteneriatele public-private, dar și reîntoarcerea și construcția de grădinițe noi va fi un obiectiv prioritar pentru noi. Copii trebuie să aibă un mediu confortabil, iar părinții trebuie să știe că copii pot și vor fi înscriși la grădiniță. Scopul nostru este ca toți copii din Chișinău să aibă parte de condiții bune și foarte bune în grădinițe, iar părinții să muncească liniștit. Grija față de copii este cea mai bună investiție în viitorul nostru, viitorul Chișinăului și țării.”, a conchis Ion Ceban.