Primăria Chișinău anunță lansarea Programului Buget Civil Chișinău, ediția 2025. Obiectivul principal al programului este de a implica activ cetățenii în procesul decizional local, încurajându-i să propună și să contribuie la realizarea proiectelor cu impact pozitiv asupra comunității.
Astfel, până pe 28 februarie 2025, cetățenii sunt invitați să depună proiecte de interes public, clasificate în două categorii: proiecte mari, cu valori între 100 și 300 mii lei, precum și proiecte mici, cu valori între 50 și 100 mii lei.
„Toate inițiativele vor fi analizate și validate de o comisie formată din reprezentanții municipalității și ai societății civile, iar după caz, vor fi supuse votului public înainte de a fi aprobate pentru finanțare. Programul este deschis tuturor cetățenilor municipiului Chișinău, fie că sunt persoane fizice sau juridice, aceștia având posibilitatea de a participa individual sau în echipe”, a subliniat Primarul General, Ion Ceban.
Fiecare participant/echipă poate depune una sau maximum două propuneri.
„În cazul în care propunerea de proiect poate fi încadrată în mai multe domenii, aplicantul trebuie să opteze pentru domeniul pe care îl consideră cel mai potrivit/relevant. Un aspect important al programului este asigurarea cofinanțării, astfel încât pentru propunerile depuse de persoanele fizice, nivelul cofinanțării va fi de la – 1%, iar pentru persoanele juridice – 20% din valoarea proiectului”, a adăugat edilul.
Inițiativele acceptate în acest an spre finanțare vizează domeniile:
-Infrastructură urbană (amenajarea, reabilitarea spaţiilor publice, precum zone pietonale, scuaruri, spaţii verzi etc.);
-Mobilitate urbană (accesibilitate, siguranţa circulaţiei rutiere etc.);
-Infrastructură culturală şi socială (valorizarea patrimoniului arhitectural şi cultural, street-art, proiecte destinate păturilor defavorizate din municipiul Chişinău, turism etc.);
-Orașe inteligente, orașe verzi durabile (Smart city, green cities:) aplicarea TIC pentru ameliorarea serviciilor prestate de Primăria municipiului Chişinău, inovaţii și cercetare, eficiență energetică, aplicaţii IT pentru energie regenerabilă, pilotarea managementului inteligent al energiei, adaptarea la schimbările climatice;
-Democraţie locală (implicarea locuitorilor mun. Chişinău în procesul decizional local);
-Educaţie, tineret şi sport (instruiri non-formale, trening-uri, vizite de studiu, susținerea cercetării, artei și culturii);
-Diseminarea, monitorizarea activităţii autorităţilor administraţiei publice locale.
Pentru depunerea unui proiect, aplicanții trebuie să pregătească un dosar care să conțină următoarele documente: Formularul – tip de aplicare; Cererea de confirmare a co-finanțării; Lista de semnături. (pentru proiectele mari, persoanele interesate vor colecta din partea cetățenilor minim 200 de semnături, iar pentru proiectele mici, aceștia vor colecta minim 100 de semnături).
Dosarul complet urmează a fi expediat atât în format electronic, la adresa [email protected], cât și pe suport de hârtie la Direcția Relații Publice și Buget Civil (bir. 8), Primăria Chișinău.
Programul Buget Civil Chișinău, ediția 2025, dispune de o finanțare de 3 milioane de lei din bugetul municipal. Pentru mai multe informații, aplicanții sunt invitați să consulte Ghidul Aplicantului și Regulamentul privind Bugetul Civil Chișinău, disponibile pe site-ul www.chisinau.md, la modulul Comunitate/Cetățeni/Buget Civil Chișinău.