În cadrul raportul său prezentat astăzi, Ion Ceban spune că a reușit să reanimeze câteva proiecte importante, care au fost lăsate de izbește timp de câteva ani de zile. Primul prezentat este Stația de Epurare, o problemă lăsată chișinăuienilor și administrației actuale.
Lucrările au repornit la început de an, fiind încheiat un nou contract cu noi angajamente ale antreprenorilor și noi termeni de dare în exploatare a stației de epurare. Astăzi se lucrează pe toate segmentele, iar până la finele anului 2021 stația de epurare trebuie să fie dată în exploatare.
„Capitala se afla în prag de catastrofă ecologică: Au fost acoperite cele trei lacuri de acumulare a nămolului – 500 de mii m2 de nămol neaerat; A fost creat un nou lac pentru acumulare;
A fost depistată cauza mirosului neplăcut și lucrăm la soluții în acest sens. Astăzi, agenții economici sunt obligați să-și construiască stații de pre epurare pe teritoriul fabricilor/uzinelor producătoare și prelucrătoare care deversează ape uzate în canalizarea publică”, a declarat Ceban.
În lista aceasta se include și modernizarea Poligonului de Deșeuri de la Țînțăreni. Astfel, a fost posibilă efectuarea construcțiilor în comuna Țînțăreni, Anenii Noi, conform contractului semnat la 02.01.2020:
„A fost transferat din contul Primăriei municipiului Chișinău, în contul comunei Țînțăreni suma de 6 mln. lei; Achiziționarea stației de prelucrare a levigatului; proiectarea construcției stației de prelucrare; Construcția stației de prelucrare; Proiectarea consolidării digului de protecție”, se arată în raport.
Mai mult, Î.M. Regia „Autosalubritate” a realizat 81 % din angajamentele făcute.
Tot în acest an a avut loc implementarea proiectului „Deșeurilor Solide Chișinău”.
„Pentru prima dată Primăria municipiului Chișinău s-a angajat să execute un proiect investițional de amploare care presupune recultivarea poligonului de la Țînțăreni după ultimele standarde în acest domeniu. Proiectul urmează să fie implementat și finanțat de BERD și BEI și partea de grant. În baza suportului oferit de către finanțatori, vor fi realizate următoarele lucrări: Recultivarea poligonului provizoriu de la Ciocana în corespundere cu standardele UE; Securizarea depozitului de deșeuri Țînțăreni în corespundere cu standardele UE și investiții în renovarea infrastructurii comunii Țînțăreni; Înnoirea parcului de autospeciale și infrastructurii managementului de deșeuri a întreprinderii”, se mai arată în raport.
Un alt proiect reanimat a fost curățarea Râului Bîc. Râul a fost curățat pe o porțiune de peste 2 km, o parte pentru prima dată după anul 1970, iar altă porțiune a fost curățată în anul 2014. De atunci nimeni nu a îngrijit râul.
Între timp, 23 de instituții sociale, dintre care școli-grădinițe-spitale, vor fi reabilitate termic în cadrul Proiectului „Eficiența energetică și reabilitarea termică a clădirilor din municipiul Chișinău”.
A fost semnat în luna octombrie contractul cu primul antreprenor, care a câștigat licitația primului tender cu privire la reabilitarea a 6 grădinițe. Tot în octombrie, au fost lansate licitațiile pentru reabilitarea termică a 3 spitale, 14 licee/școli sportive.
Modernizarea transportului este încă un proiect care nu a fost pus în practică de administrațiile anterioare.
„Astăzi, pe străzile capitalei au apărut 5 troleibuze articulate noi. Astfel de transport nu a mai fost procurat din 2004. Până la finele anului curent vor fi asamblate alte 30 de troleibuze. 25 de troleibuze vor ajunge la Chișinău, fiind procurate din Riga;
Una din marele reușite din domeniu este achiziționarea a 100 de autobuze noi, pentru înnoirea transportului public din capitală și suburbiile acesteia. Licitația a fost câștigată de către compania Isuzu. Actualmente suntem în proceduri tehnice”, se mai precizează în raport.