Echipa Blocului Alternativa a prezentat astăzi, 28 martie, o viziune economică clară, având ca scop stimularea investițiilor și transformarea economiei naționale într-o sursă de finanțare durabilă pentru nevoile bugetare și sociale ale țării. În centrul acestei viziuni se află liberalizarea activităților economice și crearea unui mediu antreprenorial mai prietenos, fără presiuni din partea statului.
Liderul Partidului Mișcarea Alternativa Națională, Ion Ceban, a declarat că principalele obiective vizează liberalizarea activităților economice, reducerea presiunii statului asupra antreprenorilor și crearea unei instituții independente care să le protejeze interesele.
„Blocul Alternativa susține scutirea de la plata impozitului pe venitul nedistribuit al întreprinderilor, iar plata acestuia să fie realizată doar în momentul distribuției dividendelor. De asemenea, propunerea de simplificare a legislației fiscale și reducerea numărului taxelor locale va sprijini micile afaceri, iar regimul fiscal al Zonelor Economice Libere va fi revizuit pentru a le face mai atractive pentru investitori. În acest sens, sectorul agricol va beneficia de un regim diferențiat de impozitare, susținând astfel dezvoltarea acestuia”, a explicat Ion Ceban.
Printre alte măsuri economice anunțate se numără simplificarea legislației fiscale, reducerea numărului de taxe locale și revizuirea regimului fiscal pentru Zonele Economice Libere. De asemenea, sectorul agricol va beneficia de un sistem de impozitare diferențiat pentru a sprijini dezvoltarea acestuia.
Blocul Alternativa își propune să crească investițiile în infrastructură până la 10% din PIB, vizând transportul, rețelele de apă și canalizare, precum și sectorul energetic. În acest sens, va fi înființată o Bancă de Stat pentru Investiții, destinată modernizării infrastructurii și atragerii de capital privat.
Un alt obiectiv al programului economic este digitalizarea administrației publice, susținerea IMM-urilor și promovarea sectorului IT. Totodată, Blocul Alternativa își propune extinderea piețelor de export și protejarea producătorilor autohtoni printr-o politică externă activă.
Pentru agricultură, formațiunea politică a anunțat un program național de irigare, care va permite extinderea suprafețelor irigate la 15% din terenurile agricole până în 2030. De asemenea, va fi creat un Fond de Stat de Garantare a creditelor pentru fermieri și vor fi subvenționate livrările de produse agricole către sectorul zootehnic.
„În domeniul transporturilor, Blocul Alternativa susține modernizarea Aeroportului Internațional Chișinău și redeschiderea Aeroportului de la Mărculești, pentru a crește capacitatea logistică a țării”, a mai spus Ion Ceban.
Programul detaliat de redresare economică a Republicii Moldova, propus de Blocul Alternativa, poate fi vizualizat aici.