Care este de fapt motivul închiderii Centrului Covid de la MoldExpo. Ceban: Sunt mai importante expozițiile decât sănătatea cetățenilor?

ion_ceban_moldexpo

Motivul de bază a guvernării pentru închiderea Centrul Covid-19, de la MoldExpo, sunt pierderile financiare pe care le-au avut de 3 milioane de lei, deoarce nu au putut fi organizate expoziții. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care spune că este o rușine cum a fost prezentată informația de către doamna Ministră de la tribuna Parlamentului.

„A mai fost o tentativă în plin val pandemic, care a avut loc ultima dată de închidere a secțiilor de terapie intensivă de la MoldExpo. Și, tot ei la ora 2 de noapte au sunat conducerea de la SF. Treime de a redeschide secțiile de terapie intensivă.

Oamenii murea la propriu în drum și în ambulanțe, deoarece nu erau alte locuri în spitale și doar MOLDEXPO era salvarea. În august, odată venită la conducerea Ministerului Sănătății, nu a prevăzut valul patru al infecției cu coronavirus, nu a dezvoltat și nu a definitivat un Plan de acțiuni și răspuns al sistemului de sănătate la aprofundarea crizei pandemice. Anume din lipsa scenariilor și a acțiunilor strategice din partea Ministerului, a adus la dezastru și la o tragedie națională provocate de pandemie în perioada octombrie-noiembrie a.c., cu anti-recorduri absolute și nemaiîntâlnite de îmbolnăviri și decese zilnice!

Exact pentru asemenea inacțiuni și incompetențe în multe țări miniștrii au fost demiși (ex. în Ucraina, Cehia, Marea Britanie, Iordania, Brazilia etc.)”, a declarat Ceban.

Primarul spune că Centrul COVID-19 a fost apreciat si catalogat ca “o buna practica regionala” atât de World Health Organization in Moldova, cât si de multe Ambasade occidentale.

„În prezent sistam temporar pavilionul pentru staționar COVID și menținem pavilionul pentru triaj a pacienților suspecți.
Trebuie să fim pregătiți de noi posibile erupții pandemice COVID, de noi și plauzibile mutații ale tulpinilor SARS CoV-2”, a punctat Ceban.

Edilul a vorbit și despre comunicarea în instituții.

„Nu am fost invitați niciodată, nu s-a dorit și nu se dorește de 4 luni de a discuta și a coordona scenariile de intervenție și gestionare pandemică atât la nivel de municipiul Chișinău și de capitala a Republicii Moldova”, a conchis edilul.

pentru_md