Care este numărul cadrelor medicale din capitală, infectat cu Covid-19: Rata este mult mai mică comparativ cu cea națională

ion_ceban_covid_19_buciarski

Din numărul total al medicilor și personalului medical bolnav de Covin-19, rata de infectare în capitală este una mică – 13,3%. Cel puțin asta a declarat șefa al Direcției generale asistență socială și sănătate Tatiana Bucearschi.

Necăutând la măsurile de protecție luate întru protejarea personalului medical şi cel auxiliar, totuşi, la nivel național, s-a constatat rata înaltă de contaminare cu noul coronavirus printre rândurile personalului medical.

Conform informației prezentate de CSP Chișinău, în instituțiile medicale, care deservesc populația municipiului Chișinău, la data de 17 mai, numărul angajaților total confirmați cu Covid-19 este de 176 persoane, din numărul total de 1320 cazuri de infectare în rândul angajaților sistemului de sănătate din Republica Moldova.

Din ei: 42,0%- lucrători cu studii medii medicale, 28,4% – medici, 20,5%- infirmiere, 2,8%-personal auxiliar, 1,7% – bufetiere, 1,1%-economiști, 1,1% -șoferi, 0,6%- serviciu personal, 0,6%- ingineri, 0,6%- dezinfectare, 0,6% -contabil.

Primarul general Ion Ceban a solicitat ca toți medicii și personalul instituțiilor medicale să fie echipat corespunzător. „În instituțiile medicale unde este nevoie, solicitați, iar noi vom veni cu echipament necesar. Din informațiile prezentate, niciun spital din capitală nu duce lipsă de echipament. Dar, oricum, reiterez, nu trebuie ca medicii să economisească pe echipament”, a conchis edilul capitalei.

pentru_md