Ceban acuză MS de incompetență: Am văzut că nu pot depista tulpina Omicron. Este criminal că nu se face nimic pentru a spori capacitățile de testare în laboratoarele publice, iar cetățenii merg la privat

ion_ceban_epidemia

Cazurile de Covid-19 în capitală sunt în creștere. Primarul general Ion Ceban spune că este imposibil că până acum nu au fost depistate cazuri de Omnicron și acuză Ministerul Sănătății și Guvernul de incompetență.

„Analizăm în municipiu, situația epidemiologică și prognozele cu referite la cazurile noi de coronavirus, inclusiv cu noua tulpină Omicron. Am văzut că cei de la Ministerul Sănătății nu o pot depista în Moldova. Am văzut că în percepția lor tulpina, este tulpina copacului, dar nu cea a virusului. Vom convoca ședinta Comisiei extraordinare de sănătate publică a mun. Chisinau și vom asculta de sfaturile și a întreprinde acțiunile necesare emergente pentru a face fata noului val COVID-19.
Deși Ministerul Sănătății spune că nu avem Omicron în Moldova, specialiștii spun că nu sunt laboratoare care ar demonstra acest lucru. Iar care ar fi acțiunile pe etape pe care le putem implementa, le putem face doar la nivel de municipiu, la centrală nu avem cu cine, din păcate.
Guvernul și Ministerul Sănătății au demonstrat că sunt incapabili, iarăși au băgat capul în nisip ca struții. Realizăm că presiunea cea mai mare va fi pe sistemul medical din Chișinău. OMS a donat Ministerului un secvențiator de câteva sute de mii de euro, care deja de cca 3 luni strânge praful la ANSP. În toată această perioadă, au făcut doar de 2 ori secvențierea la depistarea tulpinilor dominante în RM – și doar pe câteva probe. Specialiștii noștri și experții OMS ne spun că probe de secvențiere trebuie făcute zilnic: câteva zeci de probe preluate din toate zonele Republicii Moldova. Pentru că avem deja internări în număr majorat cu COVID avem deja o amenințare reală de transmitere comunitara a tulpinii Omicron. Foarte mulți oameni care au venit acasă de sărbători. Este criminal că Ministerul Sănătății nu face nimic pentru a spori capacitățile de testare în laboratoarele publice, iar cetățenii merg în laboratoarele private, unde sunt nevoiți să achite dublu pentru un test PCR”, a declarat Ceban.

Ceban spune că cei de la Direcția Asistență Medicală și Socială, au dispus acțiuni pentru gestionarea eficientă a noului val pandemic COVID-19 la nivel spitalicesc și de asistență medicală primară, cu pregătirea spațiilor medicale, sporirea capacității de internare pentru adulți și copii, mobilizarea resurselor medicale umane, securizarea rezervelor de medicamente, a consumabilelor și a mijloacelor de protecție.
„Astfel:

  1. Vom activa la Departamentul COVID de la Moldexpo triajul sporit la coronavirus;
  2. Vom reactiva spațiile medicale pentru internare și tratament precoce a pacienților suspecți și confirmați cu COVID-19 la Moldexpo;
  3. Vom asigura fortificarea secției de Terapie Intensivă și Reanimare acolo
  4. Căutăm soluții urgente pentru asigurarea Departamentului COVID-19 de la Moldexpo cu o stație de oxigen (vom asigura noi, daca Ministerul Sănătății nu reactioneaza);
  5. Analizam organizarea unui laborator municipal pentru efectuarea testelor Real Time-PCR.

În prezent în spitalele municipale cream circuite COVID și non-COVID prin reorganizare internă și activare graduală a secțiilor COVID-19, cu asigurarea tratamentului pentru pacienții cu infecția de coronavirus”, a precizat Ceban.

La nivel de Asistență Medicală Primară Primăria Chișinău va asigura monitorizarea și tratamentul la domiciliu, de către medicii de familie, a pacienților confirmați cu COVID-19 cu forme ușoare și medii.

„Totodată, în continuare, punem accentul pe accelerarea procesului de imunizare – ca unica soluție pentru protejarea sănătății. Ne propunem un obiectiv ambițios și greu de atins: vom mobiliza toate eforturile si resursele pentru a atinge rata de vaccinare 70% in mun. Chisinau către 1 aprilie 2022”, a conchis edilul.

Logo_MAN_CEBAN