Сeban invită Ministra Mediului și „deputăței de la PAS” într-o excursie la poligonul de deșeuri de pa Țînțăreni. Să vadă ce înseamnă un poligon modern de deșeuri

ion_ceban_titntareni

Primarul general Ion Ceban o invită pe Ministra Mediului și „deputăței de la PAS” într-o excursie la poligonul de deșeuri de pa Țînțăreni. Invitația a fost făcută în cadrul ședinței de astăzi de la Primăria Chișinău. Primarul spune că este gata să organizeze un autobuz pentru toți doritorii de la Guvernare.

„Care în sfârșit ieri am văzut că au dat un reportaj despre catastrofa ecologică de la groapa de gunoi de la Boșcana. Este o catastrofă ecologică în coasta Chișinăului. Este și scrisoare celor 4 primari din mun Chișinău care au sesizat Ministerul Mediului, la care nu au nici un răspuns deocamdată.
Despre asta am vorbit în detaliu săptămâna trecută, însă presa nu chiar a reflectat subiectul. Intenționat se face probleme la Î.M. Autosalubritate și la poligonul de la Țînțăreni. Dacă doamna Ministru al Mediului o invităm la poligonul de Țînțări, pentru a vă arăta ce este acolo. ABS a zis că e gata să perceapă taxe „0” pentru prelucrarea gunoiului, noi suntem de acord cu o singură condiție – să închidă poligonul de la Boscana. Nu faceți ceea ce s-a întâmplat lângă Bubuieci. Nu închideți ochii.

Cel mai interesant pentru presă veste că Vlada Bălica, fiica directorului Companiei ABS este noul coordonator al Programului Național de Gestionare a Deșeurilor de la Ministerul Mediului! Compania care reciclează circa 10 procente din deșeuri după care restul le duce la groapa de gunoi de la Boșcana, unde sunt condiții insalubre și periculoase pentru cei din preajmă. Acea groapă de gunoi este protejată aprig și nu înțelegeam care ar fi problema. Iată rog tare mult în loc ca ministra mediului să comenteze foaie verde pe Facebook despre deșeuri mai bine să se autosesizeze de cele prezentate. Cerem închiderea acestei gropi de gunoi și asta cer și locuitorii din preajmă”, a declarat primarul.

Edilul afirmă că săptămâna aceasta toate materialele vor fi transmise către organismele internaționale. „Și da, știm, că sunt create probleme artificiale Primăriei Chișinău prin intermediul autorităților de la Anenii Noi și alte localități pentru a bloca activitatea poligonului de la Țînțăreni, singurul poligon din R.M prevăzut pentru depozitarea deșeurilor.

Plus tot la nivel de Ministerul Mediului unde este și fiica directorului Companiei ABS care a șantajat anterior Primăria să le dăm 50 de milioane de lei, după care cu mânuța unor deputați impun agenții economici să realizeze contractele cu Autosalubritate și să încheie cu ABS, astăzi aceeași persoană împreună cu Ministerul pun piedici Primăriei să implementeze Strategia Națională de gestionare a deșeurilor în cadrul proiectului „Deșeuri Solide Chișinău”, realizat de Î.M. Regia „Autosalubritate”.

Persoana a trimis specialiștii primăriei și reprezentanții BERD, BEI, numai nu deschis, au zis că ei trebuie să facă studiu de fezabilitate și caută terenuri unde să facă noi gunoiești. Rugăm ca să fie publicată stenograma, unde acest text este deschis de conducere ministerului. Nu este vorba de critica Guvernării, dar de o catastrofă ecologică. Și despre aceste subiecte deja se pregătește documentul pentru a fi informați oficialii UE”, a conchis edilul.

Logo_MAN_CEBAN