Ceban, provoacă partidele ce se vor în Parlament la un angajament. 25% pentru primării și localități, 10 la sută pentru Bălți și Chișinău, 10% pentru primăriile mari

ion_ceban_ntv_1

În calitatea sa de vicepreședinte CALM și președinte al Delegației R.M la Congresul Autorităților Locale și Regionale din Consiliul Europei, Primarul general Ion Ceban vine cu un set de legi ce ar trebui să fie votate în noul legislativ. Astfel, primarul Ion Ceban cere ca partidelor candidate la alegerile parlamentare anticipate să își ia angajamentul de a aproba inițiative ce ar putea ajuta la dezvoltarea localităților din întreaga țară.

„Eu am avut o discuți săptămâna trecută. Ulterior, am lansat și un apel public în acest sens pentru a susține descentralizarea și autonomia locală pentru toate localitățile. Noi ne confruntăm practic cu aceleași probleme – salarizarea, care trebuie revăzute și administrate. Probleme legate de distribuție financiară, în acest context ar trebui să avem 25% pentru primării și localități, 10 la sută pentru Bălți și Chișinău, 10% pentru primăriile mari. Am agreat cu colegii de la CALM ca ar fi foarte bine că politicienii vin și se duc, cred că este timpul ca partidele, toate, să își ia angajament public în fața autorităților locale, pe câteva domenii fundamentale – salarizare, alocarea resurselor financiare, participarea în unele proiecte echitabile.

Mai mulți colegi din CALM au salutat acest lucru. Am zis că suntem gata să punem la dispoziție analiza juridică și să discutăm cu toată lumea în acest sens. Credem că în aceste condiții este momentul oportun să discutăm pe acest subiect. Sunt gata să fac front comun cu orice primar, fie că este galben, albastru sau roșu pentru a înainta în această direcție”, a declarat Ceban în cadrul emisiunii „Acces Direct” de la NTV.

Primul proiect presupune atribuire a unei surse suplimentare de venituri pentru APL nivel 1 formată de defalcările din impozitul pe venitul persoanelor juridice din volumul total colectat pe teritoriul unității administrativ-teritoriale respective, pe baza datelor din ultimul an pentru care există execuţie bugetară definitivă, în următoarele proporții:
o 10% pentru bugetele mun. Chișinău și Bălți;
o 10% pentru bugetele municipiilor și orașelor reședință de raion;
o 25% pentru bugetele orașelor și satelor (comunelor).

  • Divizarea în cele două fonduri de echilibrare a bugetelor unităţilor administrativ-teritoriale de nivel 1 și 2 se va face prin aplicarea unui coeficient unic de 50%.

Proiectul doi presupune susținerea financiară a persoanelor ce activează în cadrul autorităţilor publice locale. Aceasta conduce la un grad de atractivitate redusă a locurilor de muncă în APL şi, ca urmare, la o calitate şi o calificare inadecvată a personalului.”

Al 3-lea proiect prevede transferurile cu destinaţie generală se efectuează din fondul de susţinere financiară a unităţilor administrativ-teritoriale, care se formează din impozitul pe venitul persoanelor fizice, nealocat sub formă de defalcări la bugetele unităţilor administrativ-teritoriale, pe baza datelor din ultimul an pentru care există execuţie bugetară definitivă și 25% din impozitul pe venitul persoanelor juridice.

  • Stabilirea cotelor procentuale ale defalcărilor de la impozitele generale de stat pentru bugetul municipal Chisináu:
  • impozitul pe venitul persoanelor fizice in márime de 75% din volumul colectat in teritoriu; impozitul pe venitul persoanelor juridice in márime de 30% din volumul colectat ín teritoriu.
Logo_MAN_CEBAN