În aceste cazuri, dar și altele, Primăria municipiului Chișinău vine cu precizări.
Între autoritățile administrației publice municipale (de nivelul doi) și cele ale orașelor, satelor (comunelor) din componența municipiului Chișinău (de nivelul unu) nu există raporturi de subordonare, cu excepția cazurilor prevăzute de lege. Cel puțin astfel comentează primarul general Ion Ceban comentariile cu privire la construcțiile care vor apărea în suburbiile Chișinăului și anume în Stăuceni și Băcioi.
“Cererile pentru emiterea certificatului de urbanism pentru proiectare sunt depuse de cetățeni și înregistrate direct la Primăria din orașul, comuna la care se atestă teritoriul.
Autorizarea, avizarea și verificarea lucrărilor de proiectare, executare sau desființare a construcțiilor și amenajărilor în conformitate cu documentația de urbanism și de amenajare a teritoriului, precum și conducerea nemijlocită a activității de urbanism este efectuată de către autoritățile administrației publice a unităților administrativ – teritoriale de nivelul unu.
În conformitate cu Legea nr. 163 din 09.07.2010 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție:
Certificatele de urbanism și autorizația de construire/desființare se emit de către primarii municipiilor, orașelor, comunelor și satelor pentru construcții (lucrări de construcție/ desființare) de orice destinație și tip de proprietate, iar responsabilitatea pentru emiterea certificatelor de urbanism şi a autorizaţiilor de construire/desfiinţare revine solidar semnatarilor acestora”, a declarat Ceban.
Edilul spune că responsabilitatea pentru emiterea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire/desființare emise pentru teritoriile din componența suburbiilor revine primarilor unităților administrativ-teritoriale respective.
“Autoritățile administrației publice locale asigură gestionarea terenurilor și construcțiilor cuprinse în limitele administrativ – teritoriale stabilite și răspund de realizarea și exploatarea construcțiilor și amenajărilor de utilitate publică. Fiecare unitate administrativ-teritorială își stabilește condiţiile şi măsurile urbanistice privind amenajarea complexă ținând cont de legislația în vigoare”, a conchis primarul.