Cerc vicios între Guvernare și Primărie. Din cauza indiferenței celor de la Ministerului Mediului, Apă-Canal este obligată să achite 12 mil. de lei drept prejudiciu. Ceban acuză Executivul de atac ride

ion_ceban_apa_canal

Guvernarea dorește falimentarea Apă Canal și fac atacuri raider asupra Primăriei. Cel puțin asta a declarat primarul general Ion Ceban în cadrul unei conferințe de presă, unde a anunțat că Apă Canal este obligată să achite 12 milioane de lei pentru depășirea concentrație azot de la Stația de Epurare. Potrivit celor declarate, această depășire a normei, este din cauza unor agenți economici, care nu au stații de pre-epurare și fac deversări în sistemul de canalizare. Ceban spune că Ministerului Mediului trebuie să oblige agenții economici să instaleze aceste stații de pre-epurare.

Ceban a avertizat că dacă Apă-Canal începe să debranșeze unii agenți economici de la sistemul de canalizare, economia țării va ajunge în impas.

„Dacă anterior ați tot solicitat Stimați reprezentanți ai instituțiilor de mediu la nivel național să debranșăm agenții economici de la serviciile publice de apă și canalizare. Atunci noi putem lua decizia ca începând cu ziua de azi să debranșăm acei agenți economici la care normele de deversare sunt depășite. Toată economia Republicii Moldova va fi pusă pe brânci, începând de la cei care produc lapte, pâine, pește, etc. și mă adresez aici agenților economici, dacă acest lucru se întâmplă în continuare și acești fraieri de la guvernare vor să delapideze, nu doar cu 12 milioane întreprinderea, noi nu avem altă soluție decât să facem această lucru. Iar problema de a construi stații de pre-epurare pe teritoriul lor, trece la DVS, stimată conducere”, a declarat Ceban.

„Au gândit că dacă mă atacă direct pe mine, vor fi criticați de oameni și vor fi luați în furci. Și au schimonosit un plan întreg cum să atace angajații și instituțiile Primăriei și să scurgă bani din bugetul municipal. Stau și gândesc planuri cum să atace Primăria.

La data de 17 august 2021 de către Centru Sănătate Publica Chișinău au fost preluate probe din r. Bîc, aproape de Stația de Epurare. La data de 26 august 2021 in adresa Apă Canal Chișinău a parvenit Sesizarea despre depistarea Salmonela.
Apă Canal efectuează zilnic probe de laborator. La data de 08 septembrie 2021 în baza Sesizării Centrului Sănătate Publica Chișinău au fost preluate probe la Stația de Epurare de către Inspectoratul Pentru Protecția Mediului. Și prin minune au trecut 3 luni și a venit și vestea mult coaptă, în stilul celor care sunt la guvernare. La data de 29 noiembrie 2021 Apă Canal a primit citație precum ca a fost depistata depășiri pentru parametrul Azot de amoniu. Adică nu mai este salmonelă, dar este vorba de Azot.
Pe data de 07 decembrie reprezentanții Apă Canal s-au prezentat conform citației la Inspectoratul pentru Protecția Mediului Chișinău unde verbal i-au informat despre prejudiciu de 12 mil. lei, care trebuie să fie achitate de către Apă Canal. Pe data de 14 decembrie urmează să se prezinte șeful Stației de Epurare, pentru a i se înmâna procesul verbal și prejudiciul.

Deși începând cu venirea mea în funcție, despre aceste probleme de la Stația de Epurare am vorbit dintotdeauna și au fost sesizate toate instituțiile competente inclusiv Ministerul de ramură, Inspectoratul pentru protecția mediului, Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția de mediu. Dacă vă aduceți aminte despre acele avertizări despre deversările cu concentrația sporită de zeci de ori în rețeaua de canalizare publică de la Agenții economici de industria alimentară. Acestea trebuiau să aibă stații de pre-epurare, controlul cărora instalării și amenajării era în sarcina Autorităților centrale abilitate.

La fiecare atenționare a noastră, a Apă Canal, ne spunea să deconectăm unii sau alți agenți economici de la serviciul prestat. Ceea ce am făcut noi în timp, ca să reușim să nu pută primul an, pentru prima dată în oraș, era să facem controale inopinate, să prelevăm probe și să demonstrăm că anumiți agenți economici încalcă normele admisibile de deversări. Au fost unii chiar și deconectați de la servicii”, a declarat edilul.

De precizat că potrivit studiului de fezabilitate privind reconstrucția Stației de Epurare care este realizat de Compania SEURECA și a fost comandat de Primăriei Chișinău, calitatea Râului Bîc chiar în amonte de intersecția cu evacuarea Stația de epurare nu este corespunzătoare din cauza poluării necontrolate cu debite menajere şi industriale la trecerea acestuia prin oraşul Chişinău. Lucrările care sunt făcute la această etapă la Stația de Epurare Chișinău, se bazează pe procesul actual, care nu include investițiile necesare pentru tratarea Azotului și Fosforului. Respectarea de către Stația de Epurare a normelor Europene la aceste două componente depășește cu mult capacitatea de investiții a Apă Canal.

Logo_MAN_CEBAN