Procesul de imunizare în capitală ajunge la un nou nivel, asta după ce astăzi a fost lansat primul Centru Municipal de Vaccinare anti-Covid-19
Potrivit primarului general Ion Ceban, Centrul este dislocat în incinta clădirii din str. Petru Rareș 18 transmisă în folosință Primăriei Chișinău cu titlu gratuit de către Academia de Studii Economice din Moldova și cuprinde 3 etaje cu o suprafață totală de peste 400 m.p.
Acesta va avea un program zilnic între orele 8:00-18:00 (în zilele de odihnă 8:00-15:00) în caz că va fi necesitate, ar fi bine ca în această perioadă să fie vaccinate cadrele din grădinițe.
În cadrul Centrului sunt amenajate 7 posturi de vaccinare, iar fiecare post va reuși să imunizeze cca 150 de persoane, astfel capacitatea zilnică de vaccinare poate ajunge până la 1000 persoane.
Totodată, pentru cazurile de reacții adverse sau alte complicații a fost amenajată o sală specială care dispune în dotare surse de oxigen, seturi anti-șoc și un aparat de respirație artificială.
Conform protocolului, fiecare persoană imunizată va fi monitorizată de medicul-specialist în sala de așteptare post-vaccinare timp de 15-30 minute.
„Fiecărei persoane imunizate i se va elibera un certificat de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, vârsta, adresa, codul numeric personal (IDNP), date despre vaccin (doza 1 sau ulterior doza 2, denumirea vaccinului, seria lotului, data expirării), denumirea Centrului de Vaccinare și semnătura medicului-coordonator. Protecţia datelor cu caracter personal al celor vaccinați se va efectua conform legislației în vigoare. Procesul de vaccinare în cadrul Centrului va fi efectuat conform Planului național de imunizare antiCOVID-19 și anume vaccinarea populației conform etapei II și III de imunizare, în corespundere cu disponibilitatea și distribuirea prioritară a vaccinurilor autorizate”, a declarat Ion Ceban.
Costul total de dotare și operaționalizare a Centrului Municipal de vaccinare a constituit cca 200 mii lei. Drept sursă de acoperire pentru organizarea Centrului Municipal Chișinău de Vaccinare sunt alocațiile din bugetul municipal 2021 pentru domeniul de sănătate și anume din bugetul securizat pentru pandemia cu noul coronavirus.
Modelul Centrului Municipal de Vaccinare, în etapa de imunizare în populația generală, va putea fi replicat atât în toate sectoarele din mun. Chișinău, cât și în alte localități.