Datoriile de la ”Apă-Canal Chișinău”, rezultatul unor politici ineficiente la nivel central

ion_ceban_anre

Timp de un an, din cauza tarifelor neajustate la cheltuielile reale, S.A. ”Apă-Canal Chișinău” a acumulat datorii noi în sumă de aproximativ 100 de milioane de lei sau 14% din cifra anuală de afaceri. Suma a fost anunțată de viceprimarul Irina Gutnic, care susține că regulile de calcul pentru tarife au fost și sunt rigide, nu țin cont de practicile internaționale, de starea infrastructurii și de necesitățile investiționale.

”Problema este în reglementarea tarifară, care nu permite acoperirea cheltuielile de operare, ANRE este responsabilă de metodologie. În procesul de aprobare a tarifelor sunt ignorate toate costurile inevitabile care sunt realmente suportate. Deși ele sunt la vedere pentru profesioniști, faptele și consecințele sunt ignorate insistent de societate, de actorii politici, de autoritățile publice ce pot contribui la schimbarea situației. Până în 11 ianuarie 2023, tariful pentru apă și canalizare nu fusese actualizat din 2017, asta în condițiile în care 2022 a fost remarcat de toată lumea drept unul de creșteri nemaipomenite, de prețuri majorate pentru resursele energetice. S-a invocat că după 2017, S.A. ”Apă-Canal” nu a depus anual cerere la ANRE pentru ajustarea tarifelor. Da, este adevărat, însă cauza a fost metodologia incorectă, care nu permitea creșterea tarifului și adaptarea acestuia la costurile suportate de întreprindere. Deficitul fiind compensat de primărie, până în momentul când prețurile la energie electrică și gaze naturale au crescut de trei și, respectiv, de șapte ori, iar bugetul municipal nu mai era sustenabil pentru a acoperi acest deficit”, a declarat Irina Gutnic în cadrul ședinței de azi a Primăriei Chișinău, unde a prezentat un mic raport despre situația critică de la S.A. ”Apă-Canal”.

Din cauza creșterilor uriașe pentru prețurile la gaze și energie electrică, care nu au fost deloc sau parțial corelate cu tarifele aprobate de ANRE, întreprinderea ”Apă-Canal” nu a mai fost capabilă să-și onoreze obligațiile de plată.

”La ora actuală, față de furnizorul de energie electrică datoria este de 74,2 de milioane de lei, față de furnizorul de gaze – 31,3 de milioane, iar față de alți antreprenori și furnizori – 38,5 milioane de lei. O soluție imediată ar fi intervenția statului cu un sprijin financiar pentru acoperirea datoriile istorice față de furnizori, ale căror prețuri majorate pentru serviciile acordate nu au fost incluse în tariful pentru apă și canalizare. Precizez, multe datorii au început prin 2014-2015 și nu în 2020, așa cum se vehiculează”, a declarat viceprimarul.

Totodată, Irina Gutnic susține că deconectările anunțate de Premier Energy pentru 1 februarie nu soluționează problema, pentru că tarifele aprobate în 11 ianuarie 2023 nu acoperă nici măcar consumul curent de energie electrică.

”Această întreprindere în continuare nu va putea să-și onoreze obligațiile de plată. Dacă se intervine la deconectarea blocului administrativ, la 1 februarie, atunci situația va fi și mai gravă. Nu ar avea loc facturarea consumatorilor, respectiv încasarea banilor pentru serviciile prestate. S-ar acumula cheltuieli suplimentare pentru punerea în funcțiune a generatoarelor, or zilnic sunt cheltuite 11 mii de lei pentru curent, iar în cazul generatoarelor cheltuielile s-ar dubla, iar orașul va rămâne fără apă. Deconectările vor lovi în cetățeni”, a mai precizat Irina Gutnic.

S.A. ”Apă-Canal Chișinău”, unde activează peste 1600 de angajați, este singurul operator de servicii de apă și canalizare din municipiul Chișinău.

Logo_MAN_CEBAN