Derapajele actualei guvernări, aduse la cunoștință în Parlamentul UE. Ion Ceban: Justiția nu este independentă de factorii politici, iar lupta contra corupției este una declarativă

IMG_20240305_152537_495

Derapajele actualei guvernări de la Chișinău au fost aduse la cunoștința participanților unei conferințe internaționale de la Bruxelles, acolo unde primarul Capitalei, Ion Ceban, a vorbit despre restanțele clasei guvernamentale în reformele justiției, luptei contra corupției și libertății presei.

În cadrul unui discurs ținut la Conferința „Dincolo de Geopolitică – cerințe progresiste pentru extinderea UE” care a avut loc în Parlamentul European, Ion Ceban a vorbit despre punctele legate de reformele recomandate de Bruxelles în proaspătul Raport privind aprofundarea integrării UE.

„În Raport se menționează că în statele candidate sunt necesare reforme fundamentale în domeniul justiției, luptei cu corupția, în domeniul libertății mass-media și a pluralismului. Tocmai în aceste domenii partidul de guvernământ care vrea să dețină monopol în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova are cele mai mari restanțe. Justiția în continuare nu este independentă de factorii politici, lupta cu corupția este doar una declarativă și nu atinge reprezentanții partidului aflat la guvernare, pluralismul și libertatea mass-media au degradat esențial”, a declarat Ion Ceban.

Edilul Capitalei a declarat că un exemplu recent al eșecului reformei justiției este concursul pentru funcția de procuror general, care a fost anulat.

„Legea și regulile pentru acest concurs au fost schimbate cel mai des în cadrul așa-zisei reforme și oricum acest mult așteptat concurs a trezit nedumerire, iar anularea propriului concurs a doua zi, din start, înseamnă neîncredere în orice persoană care va ajunge procuror general în așa condiții. Cel mai des schimbată legea și anume în partea numirii procurorului general”, a mai adăugat Ion Ceban.

Primarul Capitalei a vorbit și despre punctul din Raportul Parlamentului European prin care Bruxelles „își reiterează poziția cu privire la necesitatea unui sistem consolidat, formal, structurat și sistematic de cooperare dintre UE și Consiliul Europei în sprijinirea aderării statelor în procesul de reforme, asigurând respectarea de către state a tuturor recomandărilor Comisiei de la Veneția pe calea spre aderare la UE”.

„Și aici aș vrea să accentuez: „tuturor recomandărilor”. În ultimii ani, majoritatea parlamentară din Republica Moldova sistematic ignoră majoritatea recomandărilor Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei”, a precizat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Logo_MAN_CEBAN