După ce Ion Ceban a atenționat anterior, mai multe restricții din perioada Stării de Urgență sunt obligatorii din nou: Care sunt acestea

ion_ceban_comicie_

După ce primarul general Ion Ceban a atenționat de nenumărate ori, de mâine se vor activa mai multe restricții în capitală pe segmentul transportului public și aflării persoanelor în anumite spații. Astfel, potrivit deciziei Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău, plasată pe pagina de Facebook a primarului, restricțiile vor fi valabile începând de mâine, până pe 30 iunie.

Potrivit deciziei, se suspendă transportul public pe mai multe intervale. Microbuzele, troleibuzele și autobuzele vor circula între orele 5:00 și 10:30 și seara în intervalul15:30 și 21:30, cu interzicerea îmbarcării în transportul public a persoanelor fără măști de protecție.

Mai mult, în unitățile de transport se va permite îmbarcarea a unui număr limitat de oameni. În troleibuze și autobuze de capacitate medie și mare: 35-40 persoane. În autobuze și troleibuze de capacitate sporită: 50-60 persoane, iar în autobuze de capacitate mică (microbuze): nu mai mult decât numărul de locuri pe scaune. În microbuze, numărul de pasageri va fi egal cu numărul de scaune existente.
În acest context, la fiecare stație vor fi prezenți carabinieri sau angajați ai forțelor armate, care nu va permite îmbulzelii, îmbarcării călătorilor fără măști de protecție.

Cât ține de piețe și centre comerciale, acestea vor fi monitorizate mai strict, iar în caz de abateri severe, Comisia excepțională ar putea lua decizii de sistare a acestora.

Potrivit deciziei, în locurile publice precum păduri, parcuri, alei, plaje se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane. La fel, persoanele în vârstă de peste 63 de ani li se interzice aflarea în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă.


Se recomandă persoanelor de orice vârstă de a evita aflarea, fără necesitate stringentă, în spaţii închise, spaţii comerciale, spaţii de prestare a serviciilor, săli de sport şi fitness, clădiri administrative, pieţe comerciale, unităţi de alimentaţie publică, transport public etc.
La fel, conducătorii subdiviziunilor din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, întreprinderilor municipale, a instituțiilor bugetare și celor la autogestiune din subordine vor organiza munca salariaţilor în cicluri periodice. De asemenea, aceștia vor atrage la serviciu doar personalul strict necesar pentru asigurarea funcţionalităţii unităţii, a cărui activitate necesită prezenţa obligatorie la locul de muncă.

Amintim că primarul general Ion Ceban a punctat anterior că ar putea să revenim la unele restricții dacă numărul persoanelor infectate va crește.

Logo_MAN_CEBAN