Festivalul Etniilor, la ce-a de-a XXII-a ediție, își deschide porțile sub genericul „Unitate prin diversitate”

379148459_872038804284536_760205589890157659_n

O nouă ediție a Festivalului Etniilor a avut loc în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Chișinău, un eveniment ce își propune să unească toate etniile din Republica Moldova sub deviza „Unitate prin diversitate”.

La cea de-a XXII-a ediție a festivalului au participat circa 60 de organizații etnoculturale provenind din diverse raioane ale țării, precum și 19 asociații obștești etnoculturale din capitală.

Primarul general al Chișinăului, Ion Ceban, a evidențiat faptul că „indiferent ce limbă vorbim, în ce regiune locuiește fiecare și ce tradiții, bucate și port popular avem, reprezentăm cu toții Republica Moldova”. Edilul a subliniat bogăția culturală a țării, caracterizată prin diversitatea comunităților etnice, precum și prin tradițiile și obiceiurile care ne definesc și ne deosebesc în același timp.

În cadrul festivalului, Ion Ceban, împreună cu alți colegi, a avut ocazia să interacționeze cu reprezentanții diverselor comunități etnice prezenți la eveniment.

„Am comunicat cu reprezentanții comunităților etnice, am admirat porturile populare, dansurile tradiționale și am gustat din bucatele etniilor conlocuitoare,” a împărtășit primarul.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Chișinău în parteneriat cu Agenția Relații Interetnice, a început cu o ceremonie de depunere de flori la monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. În continuare, vizitatorii au avut posibilitatea să exploreze curțile improvizate ale organizațiilor etnoculturale, unde au putut admira porturile populare, dansurile tradiționale, și să deguste din bucatele specifice diferitelor etnii reprezentate.

În încheiere, Ion Ceban a subliniat eforturile constante ale primăriei de a susține domeniul cultural, menționând că în ultimii ani bugetul alocat pentru această sferă a fost majorat de 10 ori.

„Municipiul Chișinău este casa tuturor. Trebuie să păstrăm această bogăție care ne definește și în același timp ne deosebește,” a conchis primarul, îndemnând la unitate și aprecierea diversității culturale a națiunii.

Logo_MAN_CEBAN