Un agent economic care presta ilegal servicii de vidanjare a rămas fără autorizație. Potrivit primarul general Ion Cebaa, serviciile ilegale de vidanjare în vizorul S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”. Astfel, încă un agent economic care presta servicii de vidanjare a rămas fără autorizație. Mai mult, operatorului i-a fost întocmit proces-vebal contravențional, fiind obligat să achite și o amendă în acest sens.
„Incidentul s-a produs în seara zilei de 17 august curent, în jurul orei 18.00, și a fost identificat de vicepretorul sectorului Rîșcani, Oleg Suslov. Ca urmare a inspectării, vicepretorul a indentificat un operator, ce prestează servicii de vidanjare ilegal. Astfel, acesta a preluat ape uzate de la un agent economic și le-a deversat într-un loc neautorizat de furnizorul de apă, dar direct în rețeaua de canalizare centralizată de pe str. N. Dimo 28/1.
De menționat că, agentul economic vizat avea autorizație eliberată de S.A. ,,Apă-Canal Chișinău”, exclusiv pentru vidanjarea apelor uzate de la consumatorii casnici din sector particular, nu și de la agenți economici.
Precizăm, că sfârșitul lunii iulie, i-a fost retrasă autorizația unui alt agent economic, care ilegal prelua ape uzate de la agenți economici din or. Ialoveni și le deversa ilegal într-o gură de canalizare din apropierea Stației de epurare, Ialoveni.
În scopul depistării deversărilor ilegale de ape uzate în sistemul centralizat de canalizare, dar și combaterii preluării apelor uzate de la agenții economici, specialiștii S.A. „ Apă-Canal Chişinău” (ACC) vor înăspri acțiunile de control ale operatorilor economici care prestează servicii de vidanjare.
Astfel, toți cei care vor fi depistați că își desfășoară activitatea în lipsa unei autorizații emise de către furnizorul de apă, sau care preiau ape uzate de la agenți economici și le deversează în locuri neautorizate vor fi amendați, riscă să le fie ridicate numerele de înmatriculare sau chiar să rămân fără autorizație”, scrie edilul într-o postare pe pagina sa de Facebook.
De menționat că, în raza mun. Chișinău există 10 puncte de prelevare autorizate de către furnizorul de apă, fapt cunoscut de către persoanele fizice și agenții economici care efectuează servicii de vidanjare și dețin contracte cu S.A. ,, Apă-Canal Chișinău”.
Tocmai de aceea, furnizorul de apă recomandă utilizatorilor săi să apeleze doar la operatorii economici care desfășoară activități legale atunci când au nevoie de servicii de vidanjare.
ACC face un nou apel către consumatorii beneficiari ai serviciilor de vidanjare să ajute la stoparea fenomenului infracțional din domeniu, prin refuzul serviciului în situația în care constată că este vorba despre vidanje care acționează ilegal.
Reamintim că pentru a arăta legalitatea activităților desfășurate de autovehiculele deținute de firmele cu care s-au încheiat contracte, pe portierele vidanjelor deținute de acestea sunt lipite autocolante albastre, cu sigla ACC, pe care sunt înscrise locațiile unde vidanjele respective au permisiunea de a descărca ape uzate, numele societății, numărul autovehiculului, numărul contractului și data valabilității acestuia.
În situația în care depistați cazuri de deversare ilegală a apelor uzate, efectuate de vidanje ilegale care produc pagube grave prin poluarea voluntară a mediului înconjurător, vă rugăm să sesizați ACC, la adresa de e-mail [email protected].