Inacțiunile Ministerului Sănătății în sezonul gripal

ion_ceban_medic

Numărul cazurilor de gripă și infecții virale putea fi mult mai mic, dacă Ministerul Sănătății ar fi promovat mai intens campaniile de vaccinare și de informare a populației. Declarația a fost făcută de șeful Direcției asistență medicală a Capitalei, Boris Gîlca, în cadrul emisiunii ”Puterea a Patra” de la N4, care a oferit mai multe detalii despre situația epidemiologică actuală din municipiul Chișinău.
Boris Gîlca a precizat că acest sezon gripal, care este unul tradițional, este primul după pandemia provocată de Covid-19.

”În doi ani de pandemie nu am avut cazuri de gripă, acum acestea sunt multiple. Regret că autoritățile centrale nu au prevăzut anumite acțiuni de prevenire a gripei. Covid nu mai atacă așa de mult, așa că puteau fi schimbate prioritățile. Au fost mai puține persoane vaccinate antigripal. Nu s-a pus accent pe procurarea unui lot mai mare de vaccinuri. De exemplu, în Chișinău, din numărul de aproximativ 48 de mii de vaccinuri, noi le-am utilizat aproape pe toate. Este vorba despre 99,9%. Solicitări sunt de vaccinuri, doar că nu mai sunt doze. Solicităm de la donatori vaccinuri anticovid, însă cele împotriva gripei sunt în cantități foarte mici”, a declarat Boris Gîlca.

Șeful Direcției Sănătate a Capitalei susține că dacă existau și mai multe campanii de informare a populației, atunci spitalele nu ar fi fost atât de aglomerate.

”Nu am văzut vreo campanie de informare, de vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății sau niște recomandări pentru prevenirea infecțiilor respiratorii. Cazurile de gripă sunt înregistrate mai mult la copii. Fiecare copil când intră într-o infecție, părinții se alertează și cheamă ambulanța, însă dacă ar exista o campanie de informare și prevenire, atunci poate nu ar exista atâtea adresări. În mare parte, nu toate cazurile sunt pentru internare. În prezent, în spitalele municipale pentru copii aproape toate locurile sunt ocupate, însă monitorizăm situația, mai ales că în ultima perioadă s-a înregistrat o diminuare a numărului de cazuri”, a mai declarat Boris Gîlca.

Amintim că în săptămâna 2-8 ianuarie, în municipiul Chișinău au fost înregistrate 6432 de cazuri de viroze respiratorii, cu peste 1600 de cazuri mai puține decât în ultima săptămână a anului trecut. Fiecare al doilea pacient înregistrat a fost copil.

Specialiștii recomandă în continuare consultația medicului de familie la apariția simptomelor de viroză sau infecții respiratorii. De asemenea, oamenii sunt îndemnați să evite spațiile aglomerate, să se spele cât mai des pe mâini și să respecte eticheta tusei și strănutului.

Logo_MAN_CEBAN