Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”, la un pas de a fi deconectată de la energia electrică

apa

Întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău” a primit o prescripție din partea Premier Energy prin care este avertizată că dacă nu achită o datorie de 5,6 milioane de lei pentru consumul de energie electrică, atunci de mâine, 24 noiembrie, furnizorul de apă ar putea fi deconectat de la curent.

Directorul ”Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic, a venit la ședința CMC cu un raport privind activitatea întreprinderii, în care a menționat că ajustarea tarifelor propusă de ANRE nu corespunde realității, în contextul în care furnizorul de apă înregistrează tot mai multe pierderi din cauza crizei energetice și a majorării substanțiale a prețurilor pentru curent și gaz.

”Avem o situație neordinară, excepțională la întreprinderea ”Apă-Canal Chișinău”. Întreprinderea a primit prescripția din partea Premier Energy că în cazul în care nu achităm datoria de 5,6 milioane de lei, atunci pe data de 24 noiembrie operatorul va interveni și va deconecta ”Apă-Canal” de la energia electrică. Tarifele în vigoare nu sunt actuale, nu sunt racordate la realitățile operatorului. Astăzi, gestionăm niște rețele învechite, care cauzează niște pierderi considerabile”, a declarat Irina Gutnic.

De asemenea, directorul ”Apă-Canal Chișinău” a venit și cu cifre exacte despre pierderile înregistrate de companie.

”În iunie 2022, pentru energia electrică am cheltuit 16,8 milioane de lei, în condițiile unui tarif de 2,64 lei. În luna octombrie – 18,1 mil lei în condițiile unui tarif de 3,15 lei, iar în noiembrie noi urmează să achităm aproximativ 31 de milioane de lei cu un tarif de 4,74 lei. Vin cu o simplă matematică. Ceea ce se vehiculează. Cheltuielile pentru 2023 ar fi 342,4 de milioane de lei. În tariful actual ANRE acceptă în jur de 134 de milioane de lei, adică jumătate din costurile pe care le suportăm pentru energia electrică. Avem 28,5 milioane de lei lunar cheltuieli la tariful de 4,74 de lei. Tariful din 2017 include mijloace financiare de 3,13 lei pentru metru cub de apă, însă noi avem nevoie de 7,75 de lei pentru metru cub de apă”, a precizat Irina Gutnic.

Șefa de la ”Apă-Canal Chișinău” a mai adăugat că tarifele pentru apă nu au mai fost ajustate din 2018, iar, treptat, compania a venit cu solicitări de modificare a metodologiei de stabilire a prețurilor.

”Metodologia ANRE, despre care spunem în ultimele săptămâni, este una restrictivă și nu este ajustată la realitățile operatorilor care prestează servicii de apă și canalizare. Pierderile de apă în rețele pot să ajungă și până la 60 de procente, în timp ce media europeană este de 23%. Conform standardelor noastre, sunt acceptate pierderi în rețelele, considerate noi, de până la 15%, iar pentru rețelele mai vechi de 15 ani sunt acceptate pierderi de până la 30-35 la sută. De exemplu, în România, pierderile din rețele sunt de 50 la sută, în Bulgaria – 60%. La noi sunt 30 de procente. ANRE a aprobat pentru Apă-Canal Chișinău pierderi de apă pentru anii 2020 și 2021 la o cotă care variază între 10 și 11 la sută. Acest lucru ar demonstra că avem cele mai bune rețele, ca în țările dezvoltate ale UE, cum ar fi Austria, Germania, Belgia, Danemarca și Finlanda. În realitate, însă, Apă-Canal exploatează rețele din oțel, care au un termen de exploatare de peste 60 de ani și care trebuiau să fie înlocuite, în cel mai bun caz, acum 30 de ani”, a declarat Irina Gutnic la ședința CMC.

Directorul ”Apă-Canal Chișinău” a mai precizat că la stabilirea prețurilor de către ANRE, regulatorul nu a ținut cont de multe conexiuni neautorizate și frauduloase, iar regulamentul pus în aplicare de ANRE nu ia în calcul acest lucru.

Logo_MAN_CEBAN