Ion Ceban: 49 de mil. de lei a plătit Primăria pentru compensațiile oferite în perioada sezonului de încălzire. 17 mii de familii au beneficiat

ion_ceban_compensatie_ro

Compensațiile pentru resursele energetice și serviciile comunale pentru persoanele defavorizate din municipiu Chișinău – sunt achitate în modul stabilit, fără restanţe, spune primarul general Ion Ceban. Potrivit acestuia, pe parcursul sezonului rece pentru anii 2021-2022, în baza listelor și a proceselor verbale prezentate de către comisiile Preturilor de sector și primăriile din municipiu, s-a acordat ajutor financiar la efectuarea plăților pentru resursele energetice și serviciile comunale pentru persoanele defavorizate din municipiu Chișinău până în luna februarie.

„Astfel, 17 mii de familii au beneficiat de compensație în sumă de 49 milioane lei în perioada sezonului de încălzire octombrie 2021- februarie 2022.
Banii au fost alocați din bugetul municipal.

  • compensație (40% reducere din facturile la agentul termic)
  • compensație la gazele naturale
  • compensație la energia electrică

Totodată, toate familiile au beneficiat de compensație în mod automat la transportarea deșeurilor menajere.

În acest sens pentru:
⁃ noiembrie 2021, din bugetul municipal au fost achitate 5,6 mil. lei,
⁃ pentru luna decembrie 2021 – 8,2 mil. lei,
⁃ ianuarie 2022 – 13,7 mil. lei,
⁃ pentru februarie 2022 – 12,3 mil. lei

Amintesc că beneficiari ai compensațiilor pentru serviciile comunale și resursele energetice, în mărime de 40% din costul facturii, sunt familiile a căror venituri pe ultimele 12 luni sunt mai mici de 3000 lei / lună pentru fiecare persoană, precum și familiile tinere (cu vârsta de până la 35 de ani), cu venituri mediii globale – lunar de până la 5000 de lei”, a declarat edilul.

Totodată, persoanele defavorizate din municipiu Chișinău care au beneficiat de ajutor financiar la efectuarea plăților pentru resursele energetice în sezonul rece precedent (2020-2021), au beneficiat de acest ajutor și în sezonul rece curent, fără depunerea cererii, cu condiția respectării criteriilor stabilite în regulament.

„Pentru compensații, în bugetul municipal au fost preconizate 90 mil. lei. Compensaţiile vor fi achitate până la sfârşitul sezonului de încălzire 2021-2022.

Procesul de monitorizare şi continuare a înregistrării cererilor pentru compensaţii este asigurat de preturile de sector”, a conchis edilul.

pentru_md