Ion Ceban: Am lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău. Primarii căror suburbii au fost aleși

ion_ceban_consiliul

Primăria Chișinău a lansat procesul de creare a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău. Astfel, într-o ședință de astăzi, au fost aleși 5 membri. Este vorba de 5 primari de suburbii – Budești, Bubuieci, Ghidighici, Ciorescu, Sîngera.

„Conform procedurii, au fost înaintate candidaturile primarilor din suburbii, după principiul reprezentării a 5 sectoare (Centru, Botanica, Ciocana, Rîșcani, Buiucani). Candidaturile înaintate au fost supuse votului și alese prin acordarea votului majoritar. Procesul-verbal va fi transmis către Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului împreună cu o scrisoare de însoțire prin care se va solicita inițierea de către Minister a procedurilor de selectare a unui reprezentant din sectorul organizațiilor necomerciale și a unui reprezentant din partea mediului de afaceri.

Componența finală a Agenției de Dezvoltare Regională Chișinău care va fi constituită din: Primarul General al mun. Chișinău, Secretarul CMC, 5 primari din suburbii, un reprezentant din sectorul organizațiilor necomerciale și un reprezentant din partea mediului de afaceri (9 membri), urmează să fie aprobată în cadrul ședinței Consiliului Național de Dezvoltare Regională”, a declarat Ceban într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Primarul mai scrie că la momentul actual, suburbiile municipiului Chișinău sunt defavorizate față de celelalte localități din țară prin lipsa posibilității de a beneficia de fonduri de dezvoltare regională, drept prevăzut de Legea 438/2016 privind dezvoltarea regională în Republica Moldova, iar crearea ADR Chișinău va permite deblocarea posibilităților de finanțare a proiectelor de dezvoltare regională din programele de dezvoltare planificate de Guvern.

„Repet, astăzi Chișinăul este cel mai defavorizat din punct de vedere al distribuirii finanțelor din bugetul de stat. În bugetul municipal nu rămân bani care ar da posibilitatea să dezvoltăm atât capitala Moldovei, cât și suburbiile în măsura așteptării locuitorilor. Chișinăul contribuie cu aproximativ 80% la formarea bugetului național, în timp ce bugetul local rămâne gol. Astăzi Chișinăul „hrănește” o țară, dar din impozitele persoanelor juridice nu revine nimic Chișinăului. Impozitele locale ar trebui aplicate în mod echitabil, să promoveze dezvoltarea mediului de afaceri și să fie proporționale cu veniturile primite de agenții economici”, conchide Ceban.

pentru_md