Ion Ceban, către consilierii din CMC: Dacă nu aprobăm bugetul pentru 2021 într-o formulă de dezvoltare, riscăm ca orașul să moară

ion_ceban_consilieri_buget

În debutul acestei ședințe, edilul a punctat că în această săptămână va continua discuțiile și consultările, cu diferiți actori pe marginea proiectului bugetului și taxe.

„Vreau ca lumea să înțeleagă că așa cum s-au exprimat și experții în economie, dacă nu vom merge pe o nouă formulă de dezvoltare, de implementare a proiectelor și aprobare a bugetului, riscăm ca orașul să moară și vom pierde orice șansă de a aspira la o capitală modernă.
Toți cunosc acest lucru și atunci când consilierii vă spun că noi vrem, dar de fapt nu votează, vă mint. Mulți se gândesc la propriile interese și politici cu care ar merge pentru a-și câștiga votul. Câte o dată am impresia că unii merg după ideea că „Cu cât mai rău cu atât mai bine”.

Sunt sincer și spun cu toată responsabilitatea. Dacă nu avem un buget într-o nouă formulă propusă, la anul viitor nu vom avea nici un proiect de infrastructură. De ce? Deoarece municipalitatea dacă nu va identifica astăzi surse suplimentare de acopere a cheltuielilor, cum ar fi împrumuturi de peste hotare, emiterea de obligațiuni pe intern și pe extern, banii care sunt ajung pentru a achita facturile, plățile sociale și salariile. Ne onorăm toate angajamentele să extindem plățile sociale, să asiguram pe partea de transport, de exemplu jumătate de miliard de lei, doar pe RTEC și PUA. Orice proiect implică resurse financiare”, a declarat primarul.

Ion Ceban a mai spus că locuitorii în acest sens nu vor avea proiecte, transport, curți de bloc și străzi trotuare.

„Eu nu vreau și nu împart bugetul între care oameni, sectoare și suburbii merită mai mult. Toți merită, iar pentru asta este nevoie să ne unim eforturile și să mișcăm lucrurile. Nu avem buget, vom supraviețui în continuare așa cum a făcut-o toți acești ani orașul. Întrebați oamenii, domnilor consilieri? Le place să meargă pe trotuarele noi, pe strada Albișoara, să avem iluminat modern cum la Calea Orheiului, să dispunem de spații amenajate, de trotuare, de parcuri? Anul acesta trebuie să fie un început, doar. Oamenii au înțeles că se poate”, a precizat edilul.

Amintim că autoritățile municipale planifică pentru anul 2021 un buget de 4,667 de milioane de lei la capitolul venituri și 5,957 de milioane de lei la capitolul cheltuieli și un deficit bugetar de 1,290 de milioane de lei.

pentru_md