Ion Ceban cere cetățenilor să fie atenți la zvonurile false: Carantină după turul II al alegerilor nu va fi pusă. Decizia va fi luată de specialiști

FB_IMG_1604920735492

„Nu vă lăsaţi manipulaţi de informaţii eronate”. Cel puțin asta cere primarul general Ion Ceban de la locuitorii capitalei, după ce ar fi apărut unele svonuri false că precum după turul II al alegerilor prezidențiale, urmează a fi instituită carantina.

„Chişinăul rămâne în continuare sub Cod Roșu din cauza situației epidemiologice nefavorabile privind infecția Covid-19. Locurile din secțiile de terapie intensivă din spitalele municipale, sunt ocupate aproape în totalitate. În prezent, 46 de pacienți infectați cu Covid-19 sunt în stare extrem de gravă în spitalele din capitală”, a precizat Ceban.

Speculațiile precum că după turul doi al alegerilor prezidenţiale vor fi impuse în oraş restricții mai dure – sunt false, afirmă acesta. Decizia într-un final o vor lua specialiştii din domeniu, care monitorizează în permanenţă situaţia epidemiologică.

„Haideţi să nu ne grăbim şi să manipulăm opinia publică, pentru că, amintesc, de 8 luni suntem în pandemie şi nu ne este de glume acum nici nouă, autorităţilor, nici medicilor, profesorilor, dar şi părinţilor. Chem toată lumea la calm şi rog repetat respectarea regulilor sanitare acasă, la muncă, în stradă sau în transportul public. Haideţi să facem tot posibilul pentru a evita revenirea la unele restricţii mai dure de gestionare a situaţiei Covid. Cu toţii dorim să muncim în continuare, iar copiii să frecventeze orele, în contextul în care în multe țări a fost introdusă din nou starea de urgență. De noi toţi depinde acţiunile care vor fi întreprinse pe parcurs”, a precizat Ion Ceban.

De precizat că în această situaţie, municipalitatea are în rezervă 200 de paturi ce vor fi activate la necesitate, iar toate spitalele municipale dispun de echipamente și medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților infectaţi cu noul tip de coronavirus. În plus, în ultima săptămână, instituțiile medicale au fost dotate cu încă 136 de concentratoare de oxigen și 30 de monitoare pentru monitorizarea stării de sănătate a pacienților.

pentru_md