Ion Ceban cere de la Guvernare ajustarea salariilor asistenților sociali din municipiu cu 50%, în baza ratei inflației existente: Unii primesc salarii de 3000 de lei, bătaie de joc

ion_ceban_social

Primarul general Ion Ceban va face un demers către Guvern pentru majorarea salariilor asistenților sociali din capitală.

„Oamenii trebuie să fie motivați în acest domeniu. Ținând cont că avem o inflație de 35%, care va crește la 45% până la sfârșitul anului, în baza estimărilor, înseamnă că salariul de facto a oamenilor se devalorizează cu acest indicator. Puterea de cumpărarea a oamenilor este mai mică cu 45%. Fără a cere majorări care ar putea fi catalogate ca fiind populiste, noi considerăm că salariile la toate categoriile de lucrători trebuie să crească cu 50%. Asta ținând cont de inflația de 40% Respectiv, diferența pe care să o simtă să fie măcar de 10% între majorare și inflație. Trebuie să precizăm că asistenții sociali primesc un salariu între 3 mii și 7 mii de lei. Este un salariu mizer pentru ceea ce fac ei.

Ceea ce este important, beneficiari de asistență socială sunt 200 de mii de persoane. 200 de mii de persoane ajutate sunt 10 orașe ca și Soroca, Orhei, Comrat. Ca să înțelegem cât de mare este interacțiunea cu oamenii. 200 de mii de oamenii înseamnă persoane țintuite la pat, familii vulnerabile, copii bolnavi, etc. Anterior Primăria putea să asigure cu un supliment la salariu, dar după ce au fost modificate aspectele cu privire la salariu, nu mai putem.

Edilul spune că mai este nevoie de circa 1000 de lucrători. „Dar cine va veni să muncească la așa un salariu mic, iată de ce am rugat să fie pregătit acest demers și să vedem care va fi răspunsul autorităților centrale. Asta nu înseamnă majorare, dar ajutarea salariului la rata inflației existente”, a conchis Ceban, care a cerut ca demersul să fie trimis până miercuri.

Logo_MAN_CEBAN