Ion Ceban cere MS verificarea sistemului de emitere a certificatelor de vaccinare. Este o rușine, o incompetență a autorităților, și-au prioritizat în Programul de guvernare Digitalizarea și au fost create și funcții speciale

ion_ceban_vaccine

Primarul general Ion Ceban a venit cu mai multe dovezi prin care demonstrează vulnerabilitatea platformei de gestionare a certificatelor de vaccinare, emise de Ministerul Sănătății. Ceban spune că cei de la MS nu au făcut nimic ce ține de promovarea regulilor pandemice, iar la acest capitol sunt restanțieri.

„La nivel national, în perioada pandemică nu s-a folosit nimic din tehnologiile Informaționale și aplicațiile disponibile pentru gestionarea mai eficientă a pandemiei. În fapt Republica Moldova este unica țara în regiune, care nu a folosit nicio aplicație, nicio platformă digitală fie pentru urmărirea celor izolate la domiciliu, celor aflați la tratament la domiciliu etc.

Încercările au fost stopate. În municipiul Chisinau am folosit, în premiera pe tara, o platformă IT digitală (Registrul COVID-19 Chișinău, numită și platforma JIRA) pentru urmărirea la distanță a pacienților aflați la tratament cu Covid la domiciliu. Apropo, am propus această platformă pentru utilizare și Ministerul Sănătății la nivel national (cu licență gratuită) – dânșii au refuzat.

Discutam despre vulnerabilitatea sistemului informațional Registrul de Vaccinare Covid, care este gestionat de Ministerul Sănătății și de ANSP: este un sistem absolut neprotejat și nesecurizate.
Specialist IT, spun că în Registrul de Vaccinare COVID-19 orice persoană autorizata (cu parola) poate intra, poate modifica datele, poate introduce chiar si alt IDNP, poate schimba măcar și în fiecare tipul de vaccin care, să zicem, i-a fost administrat unei persoane.
La fel, Sistemul Informațional Automatizat Registrul de Vaccinare COVID (SIA RVC) nu este administrat și actualizat cel puțin o dată în 24 ore pentru a nu permite schimbarea datelor din Registru. In sistem rămân în memorie datele introduse mai devreme, chiar și de la începutul vaccinării din marte 2021!

Spre exemplu, seriile si nr. de vaccinuri anterior introduse rămân memorate, iar prin simplu click pe seria care apare pe ecran – pot fi introduse eronat datele cu seria de vaccin expirat în noiembrie în ziua când de fapt vaccinarea are loc în decembrie (din cauza factorului uman – neatenția operatorilor).
La fel, Registrul de Vaccinare COVID poate foarte ușor fi accesat de oricine care poseda abilitați si competente sporite IT avansate, astfel, pot fi introduse date noi și modificate datele anterioare, pot fi eliberate certificate de vaccinare false etc.

Este o rușine. Este o incompetența a autorităților, inclusiv a Guvernului care și-a prioritizat în Programul de guvernare Digitalizarea și au fost create și funcții speciale.

Și am o întrebare logica către autoritățile vizate: Vă rugam să ne spuneți dacă Registrul Electronic de Vaccinare este înregistrat și care sunt filtrele de protecție? Registrul de Vaccinare COVID este un registru absolut nesecurizat! Sunt niște constatări veridice, care sunt contrar prevederilor legale de protecție a datelor cu caracter personal, de securizare a sistemelor informaționale.

In acest context, primarul general Ion Ceban a cerut Ministerului si ANSP să perfecționeze de urgență SIA RVC, prin introducerea tuturor filtrelor de protecție și securizare, prin blocarea și excluderea seriilor anterior introduse, blocarea în sistem a seriilor de vaccin la expirarea termenului de valabilitate.

Logo_MAN_CEBAN