Ion Ceban: Curățarea râului Bâc este un proiect primordial: Care sunt etapele de implimentare

ion_ceban_grupa_lukru

Curățarea râului Bâc necesită sume de bani foarte mari, însă aceasta trebuie de făcut. Cel puțin asta au declarat responsabilii de la Primăria Chișinău în cadrul ședinței de astăzi.

Potrivit acestora, în urma ultimelor ploi, strada Albișoara a fost inundată în 3 zone din cauza că țevile de canalizare pluviale sunt pe jumătate blocate, iar albia râului Bâc este înnomolită.

Primarul Ion Ceban a solicitat ca această problemă s-a fie rezolvată cât mai repede, astfel, ca să nu s se mai repete incidentele cu inundații.

„Există proiecte de ani buni, dar nu sunt finalizate, motivul ar fi sursele financiară. A fost format un grup de lucru din specialiști pe domeniul de mediu, proiectări pe bazine acvatic. Grupul a examinat situația”, spune specialiștii de la primărie.

La moment sunt 2 proiecte de amenajare a râului Bîc. Primul este de curățarea porțiunii Mihai Viteazu și Petru Rareș. Acest proiect a fost început, însă din lipsă de bani a fost stopat. Astfel, anul trecut a fost efectuate lucrări de 4 milioane de lei.

Al doilea tronson este de la strada Petru Rareș până la strada Feredeului. Lucrările din porțiunea respectivă a fost efectuate în 2013. De atunci nu s-a intervenit și nu s-a supravegheat.

Grupul de lucru a propus ca să nu fie creat un nou proiect, dar să se avanseze cu aceste două, întrucât ar scurta din timpul executării. Astfel, într-o timp de o săptămână membrii grupului vor avea devizul de cheltuieli pentru curățarea râului Bâc, după care se va întreprinde alți pași spre realizarea proiectului.

pentru_md