Primăria Chișinău a deschis astăzi o expoziție inedită, intitulată „Istoria prin prisma evenimentelor și personalităților”, care prezintă pagini din istoria chișinăuienilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial. Expoziția este organizată în preajma Complexului Memorial „Eternitate”, cu ocazia zilei de 9 mai.
Potrivit primarului, expoziția cuprinde 20 de standuri: 12 dintre ele prezintă pagini din istoria chișinăuienilor din iunie 1941 până în mai 1945, iar pe 8 standuri sunt prezentate biografiile soldaților și ofițerilor îngropați la Memorialul „Eternitate”.
„Pentru colectarea materialelor s-a lucrat minuțios, au fost studiate biografiile mai multor persoane participante la cel de-al Doilea Război Mondial. Au fost găsite date doar despre 129 din 300 de militari, iar în procesul pregătirii expoziției, au fost restaurate biografiile a 58 de militari, înmormântați la Memorial. Au fost găsite documente care abia de curând au devenit publice, inclusiv liste cu morți, carduri personale, liste de premii”, a declarat Ion Ceban.
Primarul a menționat că numărul persoanelor îngropate la Memorial este de aproximativ 900 și că puțini știu că printre participanții la război au fost și chișinăuieni: Olga Banchik și Dina Verny au făcut parte din Rezistența Franceză; Pe 22 iunie 1941, pilotul Anatoli Sokolov a doborât primul avion pierdut de naziști; Alexander Duka a fost membru al grupului care l-a capturat pe feldmareșalul Friedrich Paulus, comandantul Armatei a 6-a, l-a înconjurat și s-a predat lângă Stalingrad; Tatăl unuia dintre viitorii lideri ai capitalei, Viktor Kinikovsky, Ivan, a participat la apărarea Cetății Brest.
„Cea mai mare dorință a noastră este să trăim în pace, toate popoarele lumii. Sunt și alte evenimente organizate astăzi de Primăria Chișinău. De mâine vor fi depuse toate actele pentru a fi preluat Memorialul în gestiunea primăriei Chișinău”, a adăugat Ion Ceban.