Ion Ceban, despre soluția pe termen scurt în cazul Stației de Epurare

ion_ceban_statie_de_epurare

Unica soluție pe termen lung care ar rezolva problema mirosului urât din capitală este montarea instalațiilor de piroliză la Stația de epurare a apelor uzate.

Potrivit primarului general Ion Ceban, costul estimativ al proiectului este de circa 5 mil. Euro.

„Am pregătit tot pachetul de acte pentru finanțare și l-am depus la Fondul Ecologic Național, Ministerul Agriculturii, care pot cofinanța acest proces. Esența tehnologiei de piroliza constă în diminuarea cantității de nămol. Această metodă ne va permite ca de la cele 100 de tone de nămol pe care le „produce” zilnic Chișinăul, să ajungem la 10 tone, iar această cantitate va putea fi transformată în praf, care este inofensiv și poate și fi ulterior utilizat. Montarea instalațiilor de piroliză este un proces costisitor, dar foarte necesar pentru municipiul Chișinău”, a precizat Ceban.

Edilul precizează că din cauză că administrația precedentă nu a identificat în acest sens decât soluții pe termen scurt, astăzi municipalitatea s-a pomenit cu cca 500 mii tone de nămol, depozitate de-a lungul anilor și lăsate sub cerul liber.

„Aici vreau să concretizez: construcția Stației noi de epurare a apelor uzate, nu va rezolva problema mirosului urât în capitală.

Totodată, trebuie luate în calcul și faptul ca după finalizarea procesului de modernizare și recepționare a noii Stații de epurare, serviciile de canalizare vor fi extinse și pentru raioanele Strășeni și Ialoveni, iar la stație vor fi obținuți poate șo 200 m3 de nămol, dar asta poate duce deja la o catastrofă ecologică”, spune edilul.

Primarul punctează că mizează pe suportul instituțiilor competente și consideră că proiectul nostru este de o importanță strategică, ținând cont de gravitatea problemei, dar și efectul major al acesteia asupra mediului și sănătății populației capitalei.

Logo_MAN_CEBAN