Ion Ceban, în presa română: Sunt multe lucruri care le putem prelua și implementa și la Chișinău (interviu)

Ion-Ceban

Investițiile României în R. Moldova nu se mai bucură de o mediatizare pe măsură și probabil nici nu sunt foarte bine cunoscute de cetățenii din R. Moldova. Iată de ce am dorit să aflăm de la primarul Chișinăului, Ion Ceban, într-un interviu acordat în exclusivitate PSnews.ro, despre relația pe care a acesta o are cu Bucureștiul.

Ne-ar fi plăcut ca domnia sa să răspundă mai aplicat la întrebarea cum va promova investițiile românești în Chișinău. Cetățenii moldoveni trebuie să știe că România a fost mereu alături de R. Moldova.

PSnews.ro: Pe baza interacțiunilor cu România, dacă ar fi să caracterizați țara noastră într-un cuvânt, care ar fi acesta?

Ion Ceban: Prietenă.

PSnews.ro: Cum intenționați să promovați investițiile României și cooperarea bilaterală în Chișinău?

Ion Ceban: Suntem recunoscători statului Român pentru suportul acordat cu privire la lansarea a mai multor proiecte social-culturale, atât la nivel de țară, cât și în Chișinău. În prezent, cu suportul Bucureștiului și datorită relațiilor bune dintre noi, două parcuri din capitala Moldovei vor fi reabilitate. Iar o parte a unui liceu va fi renovat. Și nu vrem să ne oprim doar la aceste obiective. Apreciem cooperarea pe care o avem în prezent, iar relațiile pot fi îmbunătățite și pe diverse domenii de activitate, spre exemplu cel economic. Chișinăul are un potențial economic enorm, care nu a fost valorificat, iată de ce noi putem crea punți de colaborare, care să fie utile și cu succes pentru ambele părți.

PSnews.ro: Ce v-a plăcut la București și intenționați să luați ca model pentru Chișinău, din punct de vedere administrativ?

Ion Ceban: La București mi-au plăcut oamenii, în primul rând. Am vizitat împreună cu colegii atât primăria Bucureștiului cât și sectoarele 1 și 6. Sunt multe lucruri care le putem prelua și implementa și la Chișinău, mă refer la infrastructura orașului, planul urbanistic, dar și noile tehnologii folosite de administrația capitalei dvs. Ceea ce îmi doresc foarte mult este ca și Chișinăul să fie un oraș smart, astfel aliniindu-ne la țările dezvoltate. Mi-a plăcut Bucureștiul prin faptul că este un oraș curat și amenajat, cu zone verzi și drumuri bune.

PSnews.ro: Azi primar…, mâine președinte? Vă tentează să candidați la prezidențiale acum sau pentru următoarele alegeri?

Ion Ceban: Am un angajament foarte clar pe care mi l-am asumat în fața cetățenilor și locuitorilor municipiului Chișinău. Să fiu un primar bun pe întreg mandatul care mi-a fost încredințat. Am obiective și planuri concrete de acțiuni, pentru a dezvolta Chișinăul. Sunt cel care astăzi este primarul tuturor și asta îmi propun să fac în continuare. Oamenii așteaptă schimbări și, credeți-mă, este foarte greu să preiei conducerea unui municipiu care a fost lăsat la răscruce de foarte mulți ani. Dar orice provocare care a apărut în acest scurt timp de când sunt la conducerea primăriei o vom trece cu brio. Vom reuși, împreună cu echipa, să facem ca lucrurile să fie aranjate doar în folosul și binele locuitorilor Capitalei.

PSnews.ro: Am văzut reflectarea în media a vizitei delegației PMB la Chișinău și reacția dvs. pe pagină de Facebook. De ce nu ați reacționat imediat ce au apărut știrile false, ci după dezvăluirile din presă din România?

Ion Ceban: Cel mai straniu, dar și grav după părerea mea este că acest scandal mediatic a pornit de la cei care trebuie să se informeze, mă refer aici la jurnaliști. Evenimentul a fost unul public, respectiv am lăsat să urmărească și societatea că știrile false, dar și anumite informații false sunt promovate intenționat, după părerea mea. Eu cred că publicul este destul de matur și informat, pentru a nu se lasă manipulat. Dar și relațiile de prietenie dintre municipiile noastre nu pot suferi din motivul că unii sau alții au lansat anumite informații, care, de fapt, nu redau adevărul.

PSnews.ro: Cum veți gestiona relația cu presa din Republica Moldova (cea afiliată PSRM și cea neafiliată) după acest eveniment?

Ion Ceban: Răspunsul meu este: nicicum. Am cerut dezmințirea informațiilor false publicate, unii chiar au schimbat titlurile alții au scos informația. Eu chiar am o colaborare bună cu toată presă. Niciodată nu critic jurnaliștii, unele sau alte surse media. Și chiar atunci când sunt criticat eu, colegii sau întreagă activitate a primăriei, ne face să lucrăm mai mult și să fim mai buni. Pentru mine, presa trebuie să fie corectă și să își îndeplinească muncă profesionist.

PSnews.ro: Unul dintre site-urile care a reflectat evenimentul în cheie de dezinformare a fost Sputnik. Ce interes credeți că a avut Sputnik?

Ion Ceban: Nu a fost doar această sursă media. Și nu știu ce interes au avut fiecare dintre cei care au publicat informația. Dar cu siguranță nu au avut intenții bune. Plus că unii au motivat că au preluat știrea fără măcar să precizeze și să se informeze.

PSnews.ro: La ce perspective de cooperare Chișinău-București vă așteptați? Care sunt următorii pași în relația Chișinău-București?

Ion Ceban: În prezent chiar avem o relație de colaborare foarte bună cu mai mulți primari de sectoare a municipiului București, dar și cu administrația Centrală. Sunt bucuros de susținerea viceprimarului general de București, Aurelian Bădulescu, cu care, în viitorul apropiat, ne propunem să realizăm mai multe proiecte în comun. Totodată, am vorbit că unele proiecte deja urmează să fie implementate la Chișinău, cu susținerea Bucureștiului. Noi rămânem în continuare deschiși și chiar cred că multe se pot schimba și eu asta îmi doresc foarte mult, asta își doresc locuitorii municipiului Chișinău.

PSnews.ro: Cum vedeți abordarea Bucureștiului față de Republica Moldova, după ce zilele trecute președintele Klaus Iohannis a declarat că România va sprijini doar proiectele dedicate cetățenilor, pe cele de impact local și pe cele de interconectare strategică?

Ion Ceban: Sunt primarul municipiului Chișinău și nu voi face sau nu voi comenta nici într-un fel declarațiile președintelui statului vecin. Este dreptul la opina să, iar noi cred că trebuie să facem anumite concluzii.

PSnews.ro: Cum comentați faptul că Eminescu este o valoare culturală comună a celor două țări?

Ion Ceban: Cu operele lui Mihai Eminescu au crescut generații întregi. Avem mai multe personalități care ne-au scris istoria. Mihai Eminescu trebuie elogiat în fiecare zi, pentru lucrările pe care le-a scris. Menirea noastră este să păstrăm valorile culturale și să le transmitem generațiilor următoare.

PSnews.ro: Vă mulțumim domnule primar pentru amabilitatea de a ne acorda acest interviu. Prin demersul nostru ne dorim ca cetățenii români de dincoace și dincolo de Prut să se informeze din surse oneste și profesioniste, de aceea am considerat necesar să vedem și perspectiva celui care a fost în centrul avalanșei de fake news.

BIOGRAFIE

Ion Ceban s-a născut pe 30 iunie 1980, în Chișinău. Este căsătorit și tată a doi copii. De profesie este matematician. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova, Academia de Administrare Publică pe lângă președintele Federației Ruse, Școala Națională de Administrare pe lângă prim-ministrul Republicii Franceze.

Începând cu anul 2000 a activat în Primăria capitalei, fiind responsabil de elaborarea şi coordonarea proiectelor în domeniul social. În perioada anilor 2002-2004, a fost director al Departamentului proiecte, vicedirector în Reţeaua Informaţională a Guvernului, iar între anii 2004-2005, a fost consultant principal pe domeniul politică internă în cadrul Aparatului Preşedintelui Republicii Moldova. În perioada 2005-2008, a fost şef al Direcţiei programe pentru tineret la Ministerul Educaţiei şi Tineretului, precum şi viceministru al educaţiei şi tineretului. Între anii 2008-2009, a deţinut funcţia de şef al secretariatului comisiei naţionale pentru integrare europeană la Guvern, iar între anii 2009-2011, a fost consultant şi şef al cabinetului vicepreşedintelui Parlamentului.

Sursa: psnews.ro

Logo_MAN_CEBAN