Primarul General al Capitalei, Ion Ceban, continuă să ofere detalii despre problemele din sistemul educațional, subliniind, din nou, că nu este pentru prima dată când astfel de situații sunt create artificial și în mod intenționat de către autoritățile centrale primăriilor din Republica Moldova.
„Spre deosebire de situațiile precedente, astăzi ne aflăm într-un context în care nu avem dreptul să facem ceea ce ne cere Ministerul Educației. Conform Codului Muncii și Codului Educației, aceasta este o obligație exclusivă a Guvernului. Referitor la economiile invocate de ministrul Educației, acești bani poate că există pe hârtie, dar nu au intrat în conturi. Poate încearcă să mintă oamenii, însă nu pot face același lucru în sistem, deoarece toți cei implicați înțeleg cum funcționează lucrurile”, a declarat Ion Ceban, în cadrul emisiunii „Rezoomat”.
În plus, niciun director de instituție nu pare fericit de ideea că, potrivit ministrului Educației, banii din bugetul școlii sale ar putea fi transferați către o altă instituție.
Potrivit lui Ion Ceban, în Chișinău, situația se va rezolva într-un fel sau altul. Totuși, este grav ceea ce se întâmplă în raioane, unde primim tot mai multe semnale din localitățile țării, unde unele instituții au ajuns să stingă luminile și să oprească încălzirea, încercând să economisească bani pentru a putea achita salariile profesorilor la sfârșit de an.
„Este inadmisibil ca astfel de situații să aibă loc în secolul XXI, într-o țară candidată la aderarea în Uniunea Europeană, în timp ce 302 milioane de lei sunt alocați pentru majorarea salariilor a 600 de șefuleți, școlile din țară trăiesc în condițiile anilor ’90”, a conchis Ion Ceban.
Precizăm că, conform prevederilor Legislației naționale, nicio primărie din țară nu este responsabilă pentru asigurarea salariilor profesorilor, de acest lucru fiind responsabil nemijlocit, direct și plenar Guvernul Republicii Moldova.