Ion Ceban, întrevedere importantă cu șeful misiunii OSCE în R. Moldova: Capacitatea de a proteja standardele democratice este cea mai importantă garanție a securității

ion_ceban_ue

Primarul Capitalei, liderul Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a avut azi o întrevedere cu șeful Misiunii OSCE în Republica Moldova, ambasadorul Kelly Keiderling.

Părțile au discutat o agendă detaliată reieșind din mandatul misiunii OSCE în R. Moldova. De asemenea, părțile au discutat și despre situația din regiunea transnistreană și Găgăuzia.

„I-am mulțumit șefului misiunii OSCE, Kelly Keiderling, pentru interesul OSCE/ODIHR de a susține standardele democratice în R. Moldova, atât în monitorizarea proceselor electorale, cât și între campaniile electorale. Mi-a exprimat opinia că nivelul standardelor democratice, capacitatea de a le proteja, este cea mai importantă garanție de securitate pentru R. Moldova. Chiar acum, în contextul unui conflict brutal din Ucraina, este important să nu coborâm ștacheta libertăților și garanțiilor democratice, să nu ne transformăm într-o mostră de autocrație. Acum, mai mult ca oricând, este important să arătăm că libertățile civile sunt un avantaj, nu un dezavantaj, că acestea trebuie extinse, nu reduse”, a declarat Ion Ceban.

Ion Ceban l-a asigurat pe șeful Misiunii OSCE că mun. Chișinău a fost și rămâne un loc în care vor fi respectate toate standardele democratice. De la drepturile la exprimare liberă, secretă și echitabilă a voinței până la protecția drepturilor lingvistice și culturale ale chișinăuienilor.

„Am remarcat că în Chișinău locuiesc mai mulți vorbitori de limbă rusă decât în toată regiunea transnistreană. Iar acest lucru obligă într-un anumit fel autoritățile, în primul rând pe cele municipale, să urmeze o adevărată politică europeană în capitală, bazată pe susținerea diversității etnoculturale și a pluralismului democratic”, a mai adăugat Ion Ceban.

Referitor la procesele politice la nivel național, Ion Ceban a făcut o serie de observații critice în legătură cu autoritățile centrale din R. Moldova, inclusiv în ceea ce privește direcția transnistreană.

„Vedem că autoritățile centrale sunt indiferente și manifestă o atitudine rece față de o problemă de importanță majoră pentru independența moldovenească – problema transnistreană. Autoritățile nu sunt interesate nici de problema statutului regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova, nici de dezvoltarea dialogului cu Tiraspolul cu privire la aspectele umanitare și sociale, nici de utilizarea oportunităților deschise pentru soluționarea acestei probleme în contextul faptului că Moldova este țară candidat la UE. Din contra, recent am trecut printr-o fază foarte periculoasă în relațiile cu Tiraspolul, de asemenea, provocată de guvernul de la Chișinău”, a declarat Ion Ceban.

Edilul Capitalei, în acest context, a înaintat o serie de propuneri.

„Considerăm că este momentul să consolidăm forțele pro-europene din R. Moldova pentru un parteneriat mai activ și interesat în direcția transnistreană. Consider că, pe de o parte, factorul dramatic al războiului din Ucraina și, pe de altă parte, factorul constructiv – candidatura R. Moldova la UE, sunt capabili să ducă la schimbări în bine. Dar pentru aceasta, Chișinăul trebuie să demonstreze beneficiile deschiderii, alegerii democratice și a competenței. Cred că ar trebui să începem discuții mai aprofundate despre programele orientate spre sincronizarea integrării europene și a reglementării transnistrene. Astfel de programe ar putea include proiecte în domeniile modernizării educației, sănătății, protecției sociale, bazate pe standarde și practici europene. Locuitorii, atât din regiunea transnistreană, cât și de pe întreg teritoriul țării, trebuie să înțeleagă că integrarea europeană este o terapie care reduce riscurile și consolidează securitatea, rezolvă conflictele vechi”, a mai adăugat primarul Capitalei.

Ion Ceban a propus, de asemenea, o serie de proiecte umanitare, culturale și educaționale pe care Chișinăul și Tiraspolul, ca orașe, le pot implementa și integra, începând de la „Zilele Chișinăului la Tiraspol” și „Zilele Tiraspolului la Chișinău” și terminând cu implicarea locuitorilor din regiunea transnistreană în proiecte de dezvoltare a afacerilor mici, telemedicină, precum și în alte proiecte educaționale dezvoltate în Chișinău.

Logo_MAN_CEBAN