Situația în Administrația Publică Locală este foarte dificilă, din mai multe puncte de vedere. Despre aceasta a vorbit primarul general Ion Ceban în cadrul adunării Generale a Congresului Autorităților Locale din Moldova
„Eu de fapt am vrut să accentuez 2 lucruri foarte simple pe care le avem ca şi angajamente. Primul lucru este foaia de parcurs semnată în 2021 de guvern, acţiunile pe fiecare domeniu și responsabilităţile pe care şi le-a asumat autoritatea centrală în raport cu autorităţile locale.
Și de asemenea, este un angajament electoral semnat de toate partidele politice care au acces în parlament și extra parlamentare. Propunerea mea ar fi, în calitate de vicepreședinte CALM și în calitate de primar al Capitalei, ca acest document să fie evaluată de către guvern și analizată punct cu punct pentru ca să ştim ce facem concret.
Şi pentru ca propunerile noastre să nu rămână doar pe hârtie, propun ca fiecare acţiune să fie analizată şi pentru fiecare dintre acestea să fie acordat un termen de implementare – 3 luni, 9 luni, etc. Astfel ca atunci când ne vom întâlni să putem analiza şi discuta pe fiecare subiect separat.
Dacă e să mă refer la lucruri generale. O bună parte dintre primăriile din ţară au probleme ce ţin de mentenanţă, salarizare, politica fiscală şi altele.
Este foarte grav faptul că noi până în prezent avem salarii de 5000, 6000 mii, 7000 de lei pentru angajaţii primăriilor şi primari. Din acest motiv bate vântul în primării, pentru că nu putem aduce specialiști cu astfel de salarii. Astfel mi se întâmplă şi mie în Primăria Chișinău, în Direcţia juridică sau Direcţia arhitectură şi urbanism, unde lipsesc mai mult de jumătate din angajaţi. Noi ne bazăm pe studenți, dar studenții vin și pleacă pentru că nu sunt motivaţi.
Problemele care sunt constate în acest document sunt:
- Neimplementarea corectă a strategiilor și ale angajamentelor.
- Autonomia financiară a autorităților locale este limitată.
- Atribuirea de competențe noi autorităţilor locale, fără a fi atribuite resurse financiare adecvate în acest sens.
- Lipsa de autonomie în domeniul resurselor umane, recrutare de personal și salarizare.
- Remunerarea ineficientă a primarilor în raport cu atribuțiile și responsabilităților legale. Eu știu azi mulţi primari, care refuză să mai lucreze în domeniu și pleacă înapoi peste hotare. Am văzut oameni care au venit acasă să facă lucruri bune, însă, după ceva timp au pus mătura în ușă și au plecat.
- Controlul administrativ excesiv. Aici pot aduce exemplul lui Alexandru Botnari,dar și a alțor colegi, cărora le se întâmplă aceleași lucruri cu luatul pe sus, reţineri şi show-uri. Avem primari foarte buni, care au fabricate dosare și sunt persecutați de autorități. Nu mai vorbesc de ANI, că acolo în general este o operă separată”, a punctat Ceban.
Edilul s-a referit și la Chișinău, despre care a vorbit despre mai multe exemple.
„Dacă este nevoie să discutăm la Minister, la Guvern sau în altă parte, nu prea ajungem să facem acest lucru. Nu cred că este normal, trăim toți în aceeași capitală, mergem pe aceleași drumuri, ducem copiii la școală, la grădiniță, în transportul public. Eu cred că există loc de comunicare, iar dacă guvernul nu vrea să comunice cu mine atunci să discute cu echipa mea. Contribuția municipiului Chișinău în crizele pe care le-am avut a fost una esențială, iar până astăzi aşa şi nu am mai recuperat cheltuielile pe care le-am făcut.