Ion Ceban: Opiniile chișinăuienilor sunt esențiale pentru a identifica eficient direcțiile de finanțare

ion_ceban_sub

Un grup de inițiativă a prezentat astăzi o cercetare sociologică privind necesitățile locuitorilor din suburbiile municipiului Chișinău. Sondajul fost realizat prin intermediul Programului Buget Civil, ediția 2022.

La sondaj au participat 1800 de persoane din cele 18 suburbii. Potrivit primarului general Ion Ceban, rezultatele au arătat că în suburbii este mare necesitate în continuare de dezvoltarea infrastructurii rutiere, eficientizarea serviciilor de transport public, creșterea nivelului de accesibilitate a cetățenilor la serviciile de apă și canalizare.

”În ultimii ani, am reușit să reparăm mai multe străzi, să lansăm mai multe rute noi și să schimbăm toate unitățile de transport public, să realizam mai multe proiecte de construcție a rețelelor de aprovizionare cu apă și canalizare, precum și extindem și să modernizăm rețelele de iluminat public stradal. Dar mai avem multe de realizat în aceste direcții. Datele obținute vor fi luate în calcul în procesul de elaborare a politicilor și strategiilor la nivel de suburbie și integrarea acestora în Planul General de Dezvoltare a municipiului Chișinău. De asemenea, prezentul sondaj va asigura identificarea direcțiilor de finanțare de către municipalitate a celor mai necesare proiecte pentru locuitorii municipiului Chișinău”, a declarat edilul.

Ion Ceban a menționat faptul că, în schimb, percepția locuitorilor e bună în mai multe domenii, precum cel al educației, unde s-a reușit construcția și reparația mai multor școli, grădinițe și instituții sociale.

”În perioada 2020-2022, Primăria Chișinău a investit în cele 18 suburbii peste jumătate de miliard de lei. În acest an, de exemplu, pentru proiectele din localități s-au alocat peste 110 milioane de lei, iar suplimentar doar pentru reparația drumurilor au fost investite 60 de milioane de lei”, a precizat spre final primarul Capitalei.

pentru_md