Ion Ceban: Orașul trebuie să se dezvolte nu din contul spațiilor intra cartier, dar în extravilanul capitalei. Care sunt zonele ochite de edil

ion_ceban_puz_1

Chișinăul are nevoie stringentă de Planul Urbanistic General, Planul de Mobilitate Urbană și dezvoltarea zonelor orașului, lucru la care echipa primăriei împreună cu experții lucrează intensiv în ultima perioadă. Cel puțin asta spune primarul general Ion Ceban, care mai adăugă că orașul trebuie să se dezvolte nu din contul spațiilor intra cartier, terenurilor de joacă și a zonelor verzi, dar valorificarea terenurilor din cadrul noilor zone de care dispune municipalitatea.

„Mă refer la periferiile orașului ca trebuie extinse și dezvoltate. Să punem accentul pe cartiere noi cu o infrastructură socială dezvoltată, construcții de înaltă calitate și confort urban. În acest sens, se propune elaborarea unor planuri urbanistice zonale (PUZ-uri) noi. Vrem să dezvoltăm teritoriul din intravilanul municipiului Chișinău, în baza unei reglementări urbanistice clare, în corespundere cu exigențele actuale, având în vedere amplasamentul important în structura urbanistică, precum și necesitatea realizării proiectelor de investiții capitale”, a precizat acesta.

Suprafața teritoriilor pentru care se solicită perfectarea documentației de urbanism variază între 100 și 650 ha și vizează următoarele spațiile din perimetrul străzilor: Petricani – Mihai Viteazul – Columna – Calea Ieșilor – șos. Balcani, teritoriul alăturat străzii Industriale, tronsonul cuprins între str. Uzinelor și str. Vadul lui Vodă, teritoriul alăturat bd. Mircea cel Bătrîn și str. Bucovinei și teritoriul cuprins în perimetrul străzilor: Albișoara – Ismail – Calea Moșilor – Mihai Viteazul.

Ion Ceban spune că proiectantul pentru elaborarea PUZ-urilor pentru teritoriile menționate va fi desemnat în bază de concurs, iar procesul de elaborare a documentației de urbanism va fi realizat pe etape.

Direcția Generală Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, structură desemnată în calitate de beneficiar al PUZ-urilor, va monitoriza elaborarea documentației de urbanism enunțată, va desfășura consultări publice, conform prevederilor legislației în vigoare, după care va înainta proiectele spre aprobare în Consiliul Municipal Chișinău.

pentru_md