Ion Ceban: Primaria Chișinău se alătura campaniei “Just Test”, iar angajații municipalității se vor testa la HIV

ion_ceban_test

În parcul Ștefan cel Mare a fost marcată astăzi Ziua Mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

Prezent la fața locului, primarul general Ion Ceban, toate persoanele trebuie să cunoască care sunt simptomele, metodele de protecție și de a pune eforturi suplimentare pentru a scăpa de această boală.

“Când am candidat la funcția de primar, am spus că acest oraș trebuie să fie un oraș pentru toți. Atitudinea noastră trebuie să fie incluzivă, și abordările să fie cât se poate de pozitivă. Trebuie să fim cât mai toleranți și prin exemplu propriu să demonstrăm acest lucru”, a declarat edilul.

“Toate acțiunile care se întreprind de către autoritățile municipiului Chișinău constituie o modalitate de a investi într-un prezent și viitor sigur și sănătos al locuitorilor noștri.

Anume pe acest motiv, în anii 2020 și 2021 a fost aprobat Planul Municipal de Acțiuni pentru Prevenirea și Controlul HIV/SIDA, Infecțiilor cu Transmitere Sexuală, Tuberculozei și Hepatitei Virale, care cuprinde obiective, sarcini și activități specifice de informare și prevenire, precum și indicatori de performanță, cu sprijin financiar de la bugetul municipal.

La etapa actuală, aprobarea Planului municipal pentru anul 2022 este în faza finală, după aceasta va demara imediat elaborarea unui Program municipal pentru o perioadă de 5 ani”, a punctat edilul.

Edilul a mai adăugat că susține consolidarea eforturilor tuturor părților interesate, inclusiv implicarea societății civile căreia îi revine un rol important.

“Susținem inițiative, soluții tehnologice și inovații care vor influența în mod eficient sănătatea cetățenilor noștri. Prioritățile noastre pentru viitorul apropiat sunt: dezvoltarea de soluții digitale în domeniul sănătății publice care vizează informarea, consultarea și accesul la servicii de prevenire, îngrijire si tratament. De asemenea, promovarea abordărilor integrate în domeniul prestării serviciilor pentru grupurile cheie și punere în aplicare a distribuitoarelor automate de produse de prevenție în cadrul realizării acțiunilor de reducere a riscurilor”, a conchis Ceban.

În fiecare an, în a treia duminică a lunii mai, în lume este marcată Ziua mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

Anul acesta, Ziua Lumânărilor Aprinse, în Republica Moldova, va fi sărbătorită pe 15 mai, în cadrul campaniei sociale „JUST TEST”.
Toți cei care nu sunt indiferenți la problema HIV/SIDA își consolidează eforturile de combatere a epidemiei prin formarea unei poziții active în lupta cu HIV (informarea despre căile de transmitere, manifestare a unei toleranțe față de cei afectați de epidemie).

Logo_MAN_CEBAN