Ion Ceban: Primul troleibuz articulat, modern, procurat de la o companie din Italia, a pornit spre Chișinău

ion_ceban_troleibuse

Primul troleibuz articulat, modern, procurat de la o companie din Italia, a pornit spre Chișinău. Potrivit primarului general, Ion Ceban, este preconizat ca la finele săptămânii viitoare, unitatea de transport să ajungă la Chișinău, după care, în cadrul RTEC, vor urma verificările tehnice și rodajul.

„Cel de-al doilea troleibuz articulat din Italia, urmează să pornească la drum, luni. Troleibuzele sunt din anul 2014, au un parcurs de 200 km, deci practic nu au mers, prețul lor atunci era de 700+ mii euro, evaluarea la ziua de astăzi că au stat în depozit este de 315.000 euro. Noi le-am procurat cu 50.000 euro.

Troleibuzele dispun de podea coborâtă pe toată lungimea salonului, sisteme de condiționare a aerului, propulsie autonomă, caroserie cu protecție corozivă”, a declarat Ceban.

Edilul afirmă că consumul de energie electrică a unităţilor de transport noi este preponderent mai mic decât al troleibuzelor vechi care circulă actualmente pe străzile din Chişinău. În prezent, RTEC dispune de 392 troleibuze, inclusiv 18 articulate.
6 unități articulate de model ZiU și IuMZ au fost produse în anii 1995-1996, având o perioadă de exploatare de 25-26 ani, respectiv sunt învechite şi prezintă pericol pentru călători.

„În ultima jumătate de an, la Chișinău au fost aduse 15 troleibuze noi din Belarus și 25 din Riga.
De asemenea, alte 10 troleibuze noi, de tip AKSM, cu propulsie autonomă, se asamblează astăzi în atelierul de reparații. În prezent suntem în căutarea celor mai bune oferte de achiziționare a autobuzelor cu parcurs pentru a asigura cu transport localitățile din aria metropolitană. Cât privește licitația pentru cumpărarea a 100 de autobuze noi, a fost încheiată și anunțat câștigătorul. Așteptam decizia ANSC”, a conchis acesta.

pentru_md