În cadrul unei conferințe de presă, președintele Partidului Mișcarea Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, a anunțat propunerea formațiunii de a crea un comitet național pentru monitorizarea integrării europene a Republicii Moldova.
Potrivit edilului, Acest comitet ar urmări modul în care sunt implementate politicile publice și gestionate fondurile externe și interne, în special cele provenite de la Uniunea Europeană (UE). Ceban a mulțumit UE pentru suportul acordat țării noastre, care a depășit 1 miliard de euro anul trecut, dar a subliniat că cetățenii nu sunt informați suficient despre programele și proiectele finanțate din aceste surse.
Recent am propus un pact pentru Chișinău pentru a ne uni în jurul ideii de Uniune European, pentru binele și viitorul țării. Am propus un pact pentru a împăca toată lumea. Am văzut câteva opinii și expresii pe marginea pactului propus. Și sper că nu sunt aceste comentarii ale conducătorilor de țară și ale celor mai importante partide.
Trebuie să construim punți despre ce să realizăm și ce să reușim, dar nu punți cu obstacole cum să nu reușim și să facem ceva. O declarație în acest sens trebuie să fie deschisă pentru toți și să fie semnată de câți mai mulți. De mediul academic, de societatea civilă, de partidele politice, de toți cei care cu adevărat cred și speră ca în scurt timp să fie construită Moldova aici acasă. În pact se spune că scopul este de aderarea a Moldovei la UE este cel important factor de consolidare, solidaritate și unității societății. Noi astăzi arătăm că Republica Moldova este de integrare în UE și nu este ideea unei persoane sau unui grup de persoane.
Ca să nu fie interpretări și dubii, lucrurile trebuie să se desfășoare transparent. Cu mare regret, anume exponenții integrării europene au influențat ca încrederea în instituții să fie una mai puțin semnificativă. De aici, credem că sunt 2 documente care ar trebui aprobate pe data de 21 mai 2023.
Partidul MAN propune crearea comitetului Național de monitorizare a procesului de Integrare Europeană a politicilor publice și a banilor publici. Mă refer aici la asistența externă și a bugetului de stat. Noi mulțumim foarte mult UE pentru suportul acordat. Integrarea UE este în primul rând despre un proces transparent. Doar anul trecut Moldova a beneficiat de 1 miliard de euro din partea UE ca și suport. Cea mai mare problemă este că noi, toți locuitorii capitalei nu cunosc pe ce programe, proiecte au fost cheltuite aceste sume de bani. Noi vrem UE la noi acasă”, a declarat Ion Ceban.
El a afirmat că integrarea europeană presupune un proces transparent și participativ, în care societatea civilă să fie implicată activ. Astfel, el a propus ca în comitetul național să fie reprezentanți ai tuturor părților interesate, inclusiv ai celor care participă la consultările cu șeful statului privind evenimentul din 21 mai, când se va marca Ziua Europei în Republica Moldova. „Noi vrem UE la noi acasă”, a declarat Ceban.
Astfel, propunem ca în acest comitet să fie toți cei care la participă la consultări cu șeful statului, cu privire la organizarea evenimentului din 21 mai. Oamenii trebuie convocați nu doar pentru a discuta, dar pentru a fi și parte componentă. Eu cred că un număr de 33 de persoane, mesageri ai societății ar putea primi informații din prima sursă, ar putea înțelege cum sunt lucrurile cu adevărat și cum să iau unele decizii în acest sens. Ei să monitorizeze toate subiecte care sunt în această direcție.
Eu nu mă cer în acest comitet național de monitorizare. Ar putea să fie cineva din colegii noștri, pentru că în Primăria Chișinău avem persoane de înaltă calitate și ar putea oferi soluții pentru unele sau alte domenii. Vrem să întindem o mână de ajutor și vrem ca abordarea să fie peste abordarea îngustă a unui partid”, a conchis Ceban.