Ion Ceban: Suntem martorii unei subordonări politice a CEC din partea guvernării

ion_ceban_propun

Modificările la Codul Electoral votate în prima lectură de majoritatea PAS sunt total inadecvate și au drept scop subjugarea politică a Comisiei Electorale Centrale de către guvernare. Declarația a fost făcută de primarul Capitalei, Ion Ceban, care a ținut un discurs la masa rotundă ”Alegeri libere și Codul Electoral”, acolo unde au participat mai mulți experți, politicieni și membri ai CEC.

”În ceea ce ține controlul total asupra Comisiei Electorale Centrale, formula care se propune este total inadecvată. Se urmărește, cel mai probabil, monopolizarea deplină de către reprezentanții guvernării de astăzi a unei instituții care, de fapt, nu a fost totdeauna independentă, dar această formulă, propusă de PAS, chiar este una gravă. Pe partea juridică, vorbesc de colegii mei cu care urmează să creăm Mișcarea Alternativa Națională, am transmis pozițiile noastre”, a declarat edilul.

Ion Ceban a declarat că în procesul de elaborare a modificărilor nici pe departe nu au fost consultate toate forțele politice și populația.

”Trebuie să atragem o atenție sporită la faptul că nu există consens național pentru aceste schimbări. Adică, ceea ce ține de partidele politice, ceea ce ține de electori, nu o să greșesc să spun că majoritatea nu este reprezentată. Iar dacă această majoritate nu are o poziție de acceptare, atunci astfel lucrurile nu pot continua, iar acest fapt trebuie adus la cunoștință și instituțiilor internaționale”, a mai adăugat primarul.

Edilul a mai precizat că există un risc mare ca să fim martorii unor fraude comise prin intermediul sistemelor informaționale.

”Referitor la securitatea instrumentelor și mecanismelor din domeniul tehnologiilor informaționale. Am văzut site-uri create de guvernare, cum ar fi lemne.md și compensatii.gov.md, care s-au blocat în primele zile de la creare. Noi nu trebuie să facem teste în ziua alegerilor. În asemenea condiții nimeni nu poate garanta securitatea votului. În condițiile în care avem foarte multe instituții preluate abuziv cu controlul din partea unei majorități parlamentare nu are cum să existe încredere într-o platformă informațională. Atât timp cât tu deții cheile, codurile și accesul este foarte ușor să trișezi și să schimbi substanțial rezultatul alegerilor, cee ace este absolut inadmisibil”, a precizat Ion Ceban.

Amintim că modificările la Codul Electoral, propuse de majoritatea PAS, au fost votate în prima lectură în luna iulie a acestui an. Printre amendamente se numără reducerea de la 9 la 7 a numărului de membri ai CEC. Câte doi să fie desemnați de Parlament, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii și unul de președintele țării. De asemenea, s-a intervenit la procedura de finanțare a campaniilor, iar cetățenii din diaspora vor putea vota două zile.

Logo_MAN_CEBAN